Sremska Mitrovica – Dvojezična knjiga savremene poezije, koja afirmiše i poeziju romantizma u Rumuniji, našeg pisca Nedeljka Terzića „Prozor sa ogledalom / Fereastra cu oglindă“ objavljena na srpskom i u prevodu na rumunski jezik koji su učinili Joan Baba i dr Virđinija Popović, kao i zajedničkom izdanju Edicije „Sirm“ iz Sremske Mitrovice i Međunarodne akademije „Mihaj Eminesku“ iz Krajove u Rumuniji, dobila je za poeziju jednu od tri specijalne nagrade.

Na tek održanom Svetskom festivalu poezije „Mihaj Eminesku“ od 16. do 19. septembra u rumunskom gradu Krajovi, na kome je učestvovalo preko četrdeset pisaca iz 35 zemalja, glavnu nagradu je dobio Mend-Oojo Gombojav iz Mongolije, nagrade za poeziju su dobili Nikol Brosard iz Kanade i Amandu Lamine iz Senegala, dodeljene su još dve specijalne nagrade koje su za prevodilaštvo dobili Germain Drogebrodt iz Belgije i Ognjian Stambolijev iz Bugarske. Dodeljeno i još nekoliko priznanja za druga umetnička i naučna ostvarenja.

Najveće priznanje pripalo je prošlogodišnjem laureatu glavne nagrade Husto Horhe Padronu iz Španije koji je na ovom festivalu stekao titulu počasnog člana Internacionalne akademije „Mihaj Eminesku“.

Možda Vam se svidi i