Sremska Mitrovica – U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.
Cilj obeležavanja 20. marta kao dana borbe protiv raka dojke je, prvenstveno, skretanje pažnje javnosti na značaj prevencije, zbog toga što je u početnom stadijumu bolesti izlečenje moguće u potpunosti.

Svake godine u Srbiji u proseku oboli 4.000 žena, a od toga čak trećina dolazi lekaru u četvrtom stadijumu bolesti, podaci su Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik oboljevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu.

Učestalost raka dojke u svetu i u Srbiji neprekidno raste već 30 godina, po stopi od 3,1 odsto godišnje. U našoj zemlji 26 odsto žena obolelih od raka ima dijagnozu karcinoma dojke, sa stopom smrtnosti od 17,5 odsto, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ovo oboljenje je kod žena, ako se rano otkrije, izlečivo u više od 90 odsto slučajeva, poručili su stručnjaci Instituta za javno zdravlje, navodeći da se u više od 70 odsto slučajeva sumnjive promene pronalaze samopregledom, dok su organizovani skrining pregledi jedan od vidova preventive za žene od 50 do 69 godina.

Ova vrsta skrininga se sprovodi u 20 opština širom Srbije i nju od 2012. koordinira i prati Kancelarija za skrining raka Instituta, sa osnovnim ciljem da se smanji smrtnost od ove bolesti.

Od 1. januara 2014. godine u Domu zdravlja Sremska Mitrovica, pored skrininga karcinoma debelog creva, uveden je i skrining karcinoma dojke.

Skrining karcinoma dojke sprovodi se organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena uzrasta od 50 do 69 godina, a prema podacima Doma zdravlja Sremska Mitrovica, odziv Mitrovčanki na skrining je solidan i iz Doma zdravlja Sremska Mitrovica za sada su zadovoljni funkcionisanjem pomenutih pregleda.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, a u okviru obeležavanja marta, kao meseca borbe protiv raka, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Dom zdravlja Sremska Mitrovica organizuju predavanje na temu maligniteta, sa osvrtom na karcinom dojke.
Predavanje će se održati u petak, 21. marta, u staroj školi u Laćarku, sa početkom u 10 sati.

You may also like