Sremska Mitrovica – U periodu od 12. do 19. septembra 2014. godine održan je najveći festival muzike u našoj zemlji i regionu, 49. po redu, Mokranjčevi dani u Negotinu.

Festival je ove godine slavio veliki jubilej 100-godišnjicu od smrti našeg najpoznatijeg i najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, po kojem festival i nosi ime, a koji se tradicionalno održava u njegovom rodnom gradu.

Program festivala obuhvatao je mnogobrojne koncerte, predstave, predavanja, radionicu pojanja i crkvene muzike i Kviz muzičke omladine Srbije.
U programu svečanosti bilo je pozvano osam najboljih škola iz čitave Srbije, među kojima su bile tri gimnazije (Prva Beogradska, Deseta Beogradska i Prva Kragujevačka gimnazija), kao i pet muzičkih škola („Mokranjac“ iz Beograda, „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, „Stanislav Binički“ iz Leskovca i „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice).
Po prvi put na ovom festivalu bili su pozvani da učestvuju i profesori i učenici srednje muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice.

Ekipa muzičke škole koju su činili: Katarina Milutinović, učenica 3. razreda violine, Zorana Nikolić, učenica 3. razreda violine i Mihailo Vaseiljević, učenik 4. razreda harmonike, postigla je izuzetne rezultate takmičeći se u kvizu čija je tema bila Stevan St. Mokranjac u napisima „drugih“, a koji su organizovali Muzička omladina Srbije, Muzikološko društvo Srbije i organizacioni odbor 49. Festivala Mokranjčevi dani. Nakon odlično urađenog testa, slušnog testa i najbolje Power Point prezentacije na takmičenju, ekipa „Krančević“ je u finalu osvojila drugu republičku nagradu. Mentor ekipe bio je prof. Bojan Jovanović.
Tema Power Point prezentacije bila je Deseta rukovet Stevana St. Mokranjca. Na zahtev žirija materijal ove prezentacije trajno je ustupljen na korišćenje Muzičkoj omladini Srbije i biće prezentovan i publici u Beogradu.

I pored loših vremenskih uslova, učenici su zajedno sa profesorom bili aktivni u predstavljanju muzičke škole, druženju sa drugarima i kolegama, pratili su koncerte i predstave i učestvovali u promociji svog grada i muzičke škole.
Posebno zadovoljstvo predstavlja poziv renomiranih profesora sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu koji su bili oduševljeni sposobnostima i znanjem naših učenika, da već sada mogu da upišu pomenuti fakultet, stoji u saopštenju Muzičke škole „Petar Krančević“.

Možda Vam se svidi i