Sremska Mitrovica – Za sebe kažu da miruju samo kada je napolju sneg, sa prvim zracima sunca kao gušteri što izađu iz svojih pukotina, tako i mi odmah na put, kaciga na glavu i u “sedlo”, reči su jednog mitrovačkg bajkera.

“Pravi ljubitelj motora nisu oni koji imaju motor kao statusni simbol, zbog devojaka ili iz nekih drugih sličnih razloga, to je ljubav, to je strast, to je u krvi, miris benzina kao parfema, zvuk paljenja kao pesma, to je nešto sa čim se živi”, rekao je Milan, ponosan vlasnik kavasakija, član moto kluba “Srem” iz Sremske Mitrovice.

Predrasude o motoristima već se polako ruše, za to su zaslužni upravo sami oni, motoristi i njihovi klubovi koji sve češće organizuju razna druženja, humanitarne akcije i učestvuju u raznim dešavanjima kako u gradu, u zemlji, tako i širom sveta.

Međutim, pored svega lepog što zaljubljenicima u dvotočkaše donosi upravo ta njihova ljubav, oni predstavljaju grupu jednu od najugroženijih učesnika u saobraćaju, i sa prvim lepim vremenom, na žalost javljaju se i prve vesti o saobraćajnim udesima u kojima su učestvovali upravo vozači dvotočkaša.

Brzina i osećaj slobode jesu stvari koje popularni “bajkeri” vole kod motora, ali upravo neprilagođena brzina, i ne nošenje odgovarajuće zaštitne opreme, prvenstveno kacige često dovodi do toga da ishod saobraćajnih nesreća u kojima je učesnik dvotočkaš često budu teške telesne povrede ili smrt.

Prema zvaničnim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja samo u toku 2013. godine 115 ljudi je na taj način izgubilo život, dok je njih više od 3.200 lakše ili teže povređeno.

Pad sa motora u saobraćajnim nezgodama, čak i pri manjim brzinama, može da dovede do teških telesnih povreda, pri čemu, najčešće stradaju glava, ekstremiteti, grudni koš i stomak. U kombinaciji sa ne nošenjem odgovarajuće zaštitne opreme, povećava se rizik od smrtnog ishoda.

Jedini način da se broj stradalih smanji jeste upotreba adekvatne moto-opreme, pre svega kaciga i poštovanje propisa uz realnu procenu svojih sposobnosti kao vozača.

Možda Vam se svidi i