Mitrovački srednjoškolci u Sarajevu na međunarodnom seminaru

Sremska Mitrovica – Učenici Mitrovačke gimnazije i Srednje Ekonomske škole “9. maj” bili su učesnici pete sesije MICC WeB-a u Sarajevu.

Na sesiji su svoje škole, naš grad i Srbiju prestavljali: David Kulić, Đurđica Slaviček, Tamara Skorupan, Miloš Ilić (Ekonomska škola “9.maj”), Mina Kuzminac, Katarina Bodlović, Dejana Kapetanović i Jelena Kovačević (Mitrovačka gimnazija) i profesor Darko Tur i bibliotekarka Svetlana Sabo.

DSCN4362

Fondacije “Humanost u akciji” iz Bosne i Hercegovine, “Otvorena Komunikacija” iz Srbije, “Hermes” iz Hrvatske, organizovali su petu sesiju Projekta simulacije rada Međunarodnog krivičnog suda, koja se održala u Sarajevu u periodu od 5. do 10. novembra. Ovaj projekat obuhvata škole iz tri bivše jugoslovenske države: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a osim đaka iz Mitrovice učestvovala su i đaci iz Osjeka, Splita, Karlovca, Beograda, Sarajeva i Cazina.

Tokom boravka u hotelu “Feri” na Igmanu, učenici su učestvovali u nizu raznih radionica koje su se ticale ljudskih prava, njihovog kršenja i načina njihove zaštite. Imali su priliku da saznaju više o ratu na prostoru Ruande, Nemačke i bivše Jugoslavije jer su se simulirali slučajevi sa tih ratnih područja, a priređeno je i interkulturno veče na kojima su đaci predstavili svoje države, gradove i škole.

Prema rečima mitrovačkih učesnika ovo je bilo jedno zanimljivo, poučno i nezaboravno iskustvo za sve njih.

You May Also Like