Sremska Mitrovica – Učenici Ekonomske škole 9. maj i Mitrovačke gimnazije učestvovaće na petodnevnom međunarodnom seminaru u Sarajevu od 5.11. do 10.11. 2014. godine.
U pitanju je projekat Model International Criminal Court for Western Balkans (MICC) koji je pokrenula Otvorena komunikacija iz Srbije u saradnji sa HERMES-om iz Hrvatske i Humanity in Action iz Bosne i Hercegovine.

mladi

Darko Tur, profesor u ekonomskoj školi koji vodi učenike na seminar, izjavio je da je ovo zapravo peta u nizu od šest petodnevnih sesija simulacije rada Međunarodnog krivičnog suda, raspoređenih u šest gradova Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Projekat je finansiran od strane SCHÜLER HELFEN LEBEN FONDACIJE, koja je najveća omladinska organizacija u SR Nemačkoj. Osnovana je 1992, od strane studenata koji su želeli da pomognu svojim kolegama i vršnjacima u bivšoj Jugoslaviji.Osim humanitarnih akcija, ova organizacija vodi i promoviše obrazovne programe u celoj jugoistočnoj Evropi.

Inicijativa za učešće srednjoškolaca iz Sremske Mitrovice potekla je iz „Zone mladih“ koja u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ postoji većnekoliko godina, a bave se kreativnim pisanjem, poetskim i dramskim izražavanjem i umetnošću u najširem smislu te reči, ali i aktuelnim temama koje zanimaju mlade, kaošto su ljudska prava i slobode, komunikacija i slično.
Za učenike, ovo će biti dragoceno iskustvo, dobiće sertifikate za usvojeno znanje, otvoriti nove mogućnosti budućeg učestvovanja na sličnim događajima, steći nova poznanstva i stvoriti temelje za lepšu i svetliju buduću međunarodnu saradnju.

Portal Mlad Grad

Možda Vam se svidi i