Sremska Mitrovica – Svi advokati u Sremskoj Mitrovici štrajkuju. Oko 80 mitrovačkoh advokata juče je prisustvovalo Konferenciji advokata na kojoj su potvrdili i dalju obustavu rada dok se njihovi zahtevi ne ispune. Na konferenciju su stigli organizovano, autobusom.

advokati-u-strajku-od-srede
Kompletno pravosuđe ne funkcioniše gotovo dva meseca jer pregovori ne daju rezultata, dogovora sa nadležnim Ministarstvom pravde nema, a građani se mogu jedino sami zastupati u sudskim postupcima.

Obzirom da advokati ne rade gotovo dva meseca, nemaju ni prihode, a to je posebno teško, za advokate koji imaju porodične kancelarije i gde svi zavise od prihoda kancelarije. Advokat iz Sremske Mitrovice za radio Ozon kaže da se ova dva meseca sa klijentima konsultuju, razgovaraju, daju svoje stručno mišljenje ali ne rade, usluge se ne naplaćuju. „Neki od nas imaju ušteđevine, ali se zadužujemo. Međutim, nećemo odustati. Idemo do kraja“ rekao je jedan mitrovački advokat, a Skupština Advokatske komore Vojvodine donela odluku o osnivanju potpornog fonda. Radi se na izradi pravilnika, na koji način će pravilnik funkcionisati, te kako će se novčana pomoć deliti kolegama koji za to budu imali potrebu.

„Primera radi, ima mladih advokata koji nisu stigli da nešto i uštede, plaćaju porez a ne rade, njima je pomoć potrebna, ovaj fond bi pomogao tim advokatima“, rekao je mitrovački advokat.

Advokati su u celoj Srbiji započeli obustavu rada 17. septembra zbog eksluzivnih prava koja su dodeljena javnim beležnicima pri zaključivanju ugovora u prometu nepokretnosti, te zbog uvećanog paušalnog poreza. Obustavu rada će ukinuti kada se ostvare tri ključna zahteva, a to je izmena Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona koji regulišu promet nepokretnosti na način da se advokatima vrati mogućnost sastavljanja ugovora, smanjenje paušalnog poreza i smena ministra pravde Srbije, Nikole Selakovića.

Advokati, napominju, nemaju nikakav problem sa postojanjem javnih beležnika, „naš problem jeste što je primena tog zakona počela na krajnje neprimeren način, za koga možemo da kažemo da je eksperiment in vivo, koje je već za sobom ostavilo bojno polje na kome se nalaze samo ostaci pravde koji su nekad mogli da se nazovu vladavinom prava. Katastrofalne posledice osete se i na budžetu.

Iako je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva pravde uputila u skupštinsku proceduru izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona koji regulišu promet nepokretnosti, advokati se sa ovakvim izmenama ne slažu. Najveći problem jeste da je na javnim beležnicima u predloženim izmenama ministarstva i dalje ostavljena nadležnost solemnizacije ugovora, odnosno davanje nejavnoj ispravi pravnu snagu javne isprave. U praksi, to znači da bi po predlozima koje je Vlada predala Skupštini, građani mogli ići kod advokata radi sastavljanja ugovora, ali bi taj ugovor morao proći solemnizaciju kod javnih beležnika, a to se naplaćuje u visini od 60% tarife. Ono što advokati traže jeste vraćanje na stanje pre 1. septembra 2014., te davanje ovlasti javnim beležnicima da overavaju izjave, odnosno da ih legalizuju, kao što su to sudovi i radili, a za šta je tarifa bila puno manja. Advokati smatraju da se izmenama zakona koje je predložilo nadležno ministarstvo i Vlada radi samo „kozmetička izmena“ koja u praksi ne znači ništa jer je forma javnobeležničkog zapisa jedina koja i dalje ostaje.

PRIMER

Javnobeležnički posao sada može da vas košta do 720.000 dinara, odnosno maksimalna nadoknada je 600.000 dinara, a PDV oko 120.000 dinara. Do sada se najviša sudska taksu plaćala 39.000 dinara.

Možda Vam se svidi i