Mitrovačke penzionere brine smanjenje penzija

Sremska Mitrovica – Prvo smanjenje penzija i plata građani Srbije osetiće za par dana, na novembarskim čekovima.

„Stezanje kaiša“ i „udarac po novčaniku“ samo su neki od izraza koji se u poslednje vreme čuju među građanima Sremske Mitrovice.

Neki ne žele da pričaju o tome, pa odmahuju rukom, dok većina komentariše negativno.

U Gradskom udruženju penzionera Grada Sremska Mitrovica, penzioneri nisu zadovoljni smanjenjem penzija i u tome su jednoglasni, saznajemo iz ovog udruženja.

„Ne može nama niko da oduzima stečeno pravo na penziju“, rekla je Mitrovčanka, penzionerka, Mirjana Treskanica.

Mirjana je predsednik Gradskog udruženja penzionera Grada Sremska Mitrovica, i povodom mera štednje Vlade Republike Srbije rekla je sledeće:

„O smanjenju penzije nemam da kažem ništa lepo. Mi smo na tu temu održali već nekoliko sednica i sastanaka, a poslali smo i dopise premijeru Srbije i ministru finansija, u kome su istaknuti teški uslovi u kojima penzioneri danas žive.

penzioneri

Nije samo problem to što će se penzije smanjiti, već i unazad tri godine nije praćen rast cena i penzije nisu bile usklađivane, kako je ranije bilo najavljeno“, rekla je Treskanica.

Ona je dodala i da je inflacija prošle godine iznosila 7,2% a penzije su povećane za samo 2,5%.

„Penzije jesu u aprilu povećane 0,5% od aprila, a trebale su da budu povećane i u oktobru 0,5%. Umesto toga penzije će biti smanjene. Tim povodom pokrenuta je aktivnost sa svih gradskih, granskih i opštinskih udruženja penzionera i na Izvršnom odboru Saveza penzionera Vojvodine doneta je Odluka i izdato je saopštenje koje je poslato Ustavnom sudu na procenu. Očekujemo ocenu ustavnosti odluke o smanjenju penzija“, rekla je Treskanica.

Ona je istakla da su penzije stečeno pravo koje niko ne sme da oduzima.

„Penzije su naše stečeno pravo i mi smo odradili radni vek. Penzije su računate prema dužini radnog staža i prema uplatama na zaradu za lični dohodak i nije u redu da se iz tog Fonda uzima novac. Problem je i sa nacionalnim penzijama, koje se isplaćuju iz istog Fonda, a tako ne bi trablo da bude, zbog toga što se ne zna ni koliko dugo su uplaćivali ni koji su to iznosi bili. A ove penzije su izuzete od smanjenja“, rekla je Treskanica.

You May Also Like