Sremska Mitrovica – Više od dve stotine radnika danas se okupilo u zgradi uprave „Mitrosrema“ u znak protesta.

Nezadovoljni svojom pozicijom i stanjem u preduzeću zaposleni u „Mitrosremu“ traže ispunjenje tri zahteva. Prvi zahtev jeste isplaćivanje zaostalih zarada, drugi zahtev jeste smena rukovodstva, a treći zahtev koji zaposleni u „Mitrosremu“ imaju jeste da se napravi plan oporavka i izlaska „Mitrosrema“ iz krize.

strajk1

„Mi smo se danas ovde okupili i svaki naredni dan ćemo se ovde okupljati javno od 07:00 do 15:00 časova, sve dok se naši zahtevi ne ispune ne odustajemo. Trenutno kod nas je 224 osobe koje su došle na protest, dok su ostali zaposleni na svojim radnim mestima i ispunjavaju minimum rada. Rukovodstvo mora otići, plate se moraju isplatiti i tu se priča završava“, rekao je Stevan Jovanović, predsednik sindikata „Mitrosrema“ AD.

Jovanović je rekao da su do sada razgovarali sa Direkcijom za upravljanje oduzetom imovinom i sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Branislavom Nedimovićem, da su svi izrazili želju da pomognu „Mitrosremu“ u rešavanju problema, ali da se ništa konkretno ne radi po tom pitanju.

strajk3

„Najprostije rečeno „Mitrosrem“ je planiran da ode u stečaj da bi ga neko mogao kupiti za male pare. Mi moramo da plaćamo naše obaveze, a prema nama niko ništa ne mora da plaća. Pobili su nam svinje, za to nismo dobili nikakvu odštetu, a nećemo je ni dobiti jer kako nam je rečeno nije planirano u budžetu. Plaćamo zakup zemljišta iz 2006. godine kada nije ni postojao zakup u iznosu od 750.000 eura, a plate nismo dobili 4 meseca“, rekao je Jovanović.

„Mitrosrem“ je u dugu 14 miliona eura, a najveći deo dugovanja jesu garancije za dugovanja drugih firmi od kojih je većina u stečaju.

„Preduzeće sada plaća dugove bivših firmi iz Šarićevog sistema, firmi koje su sve u stečaju i čiji direktori su u zatvoru. Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom i naš nadzorni odbor kažu da prate politiku premijera Aleksandra Vučića i vlade Republike Srbije da sačuvaju što više preduzeća i što više radnih mesta, a ovo je očigledan primer da se to ne dešava. Prinosi „Mitrosrema“ su rekordni, možda najbolji i u Vojvodini, a mi i dalje nemam para da isplatimo zarade. Četiri meseca zaposleni nisu dobili plate, to je sramota i nepravda“, rekao je Jovanović.

strajk

Minimum proces proizvodnje će se ispuniti u skladu sa zakonom, kažu iz sindikata zaposlenih u „Mitrosremu“, ali i da od štrajka od neće odustati.

„Mitrosrem“ ima 440 stalno zaposlenih i 30 – 40 sezonskih radnika. Prosečna plata zaposlenih u „Mitrosremu“ kreće se oko 30 000.

Prema poslednjoj proceni nevladine organizacije „Mitrosrem“ vredi negde oko 80 miliona eura. Dug preduzeća je trenutno 14 miliona eura sa kamatama koje su veće od same glavnice duga.

strajk4

Možda Vam se svidi i