Sremska Mitrovica – Poslednjih dana dosta se priča i piše o korupciji, mogućnostima i načinima njenog prijavljivanja, ali da li je baš toliko jednostavno istupiti i prijaviti korumpciju, u zdravstvu, u policiji, u bilo kojoj drugoj sferi gde je ima, a ima je skoro, pa svuda.

Izgleda da sada ne predstavlja problem sama činjenica da treba dati pare, podmititi nekog, nego i činjenica da više ne možemo biti sigurni kome smemo da damo pare, ko to od nas očekuje, a ko ne.
Priča naših sugrađana govori upravo o tome, da li je mito nekada jedino rešenje?

Dete rođeno bolesno, dijagnoza loša, prognoze daleko od obećavajućih i ohrabrujućih, roditelji uplašeni, zbunjeni. Malo njih govori im istinu i realno stanje u kojem se njihovo dete nalazi, ginekolog koji je vodio trudnoću ćuti, svestan sopstvene greške i mogućnosti da se ova bolest otkrije u ranoj trudnoći.

Suočeni sa bolešću, roditelji na sve načine pokušavaju da pomognu svom detetu koliko je to moguće, za operacije, bolnice, lekove, para su se uvek nalazile, ali nije bilo lako.

Postoje dva slučaja i postupka dva različita lekara koje nam je majka deteta opisala kao neke koji su joj ostali urezani u sećanju, a koji su se desili u prvim godinama detetovog života.

Prvi slučaj desio se nedugo nakon rođenja deteta, kada je stanje u kojem se dete tada nalazilo zahtevalo hitnu operaciju, a koju doktori nikako da izvrše. Roditelji su čekali neko vreme, dok do njih nije stigla priča da hirurg koji treba da izvrši operaciju to neće učiniti, bar ne u skorije vreme ukoliko ne dobije “kovertu”. Samo par sati nakon toga “koverta” je bila u rukama doktora, koji je odmah taj dan zakazao i izvršio operaciju.

Drugi slučaj odigrao se godinama nakon prvog slučaja. Bolest je zahtevala još operacija i ponovo njihovo dete je bilo u bolnici i čekalo da se taj hirurški zahvat obavi. Prošao je jedan dan, drugi, pa i treći dan, a operacija nikako da bude obavljena. Povučeni iskustvem od pre nekoliko godina, pripremljena je još jedna “koverta” i na razgovoru sa doktorom, hirurgom koji treba da izvrši zahvat, ona mu je predate u ruke.

“Tog trenutka doktor nam je rekao da odemo na odeljenje na kojem nam je smešteno dete i da ga vodimo sa sobom, da smo ga uvredili i da je on za svoj posao plaćen, možda ne dovoljno, ali jeste, da dete nije u hitnom postupku i da se na operaciju čeka iz tehničkih razloga”, priča majka i dodaje da od tog trenutka, svaki put kada vodi dete kod nekog od lekara zbog bolesti sa kojom je rođen, prvo se raspita o doktoru, jer “Pare nisu ništa kada je u pitanju zdravlje, a na žalost, neko upravo zbog njih ne može da bude zdrav”, završava svoju priču majka čije dete je rođeno sa spinom bifidom.

Ovo je samo jedan slučaj od mnogih koji su se dešavali našim sugrađanima. Kažu nije teško postupiti moralno, ali šta u onim situacijama kada to nije moguće i kada drugi očekuju od vas nemoralni čin i ponašanje?

Možda Vam se svidi i