Sremska Mitrovica – Obzirom na predstojeću sezonu i povećanje populacije komaraca iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju stanovništvo na mere zaštite od Groznice Zapadnog Nila.

1. Prilikom boravka u prirodi koristiti repelente u skladu sa upustvima proizvođača;
2. Nositi odeću dugih rukava i pantalone tokom boravka u sredini koja odgovara razvoju komaraca (pored reka, kanala, u šumi, itd.);
3. Izbegavati boravak na otvorenom prostoru u vreme najveće aktivnosti komaraca (u sumrak i u zoru);
4. Postavljati zaštitne mreže na prozore i vrata;
5. Smanjiti brojnost komaraca oko kuće (pokrivati bazene,prazniti vodu iz saksije; kofa, burića, odbačenih guma i ostalih posuda). Ukoliko je neophodno čuvanje vode, posude u kojima se ona lageruje prekrivati, kako bi se sprečilo polaganje jaja na površini vode;
6. Čišćenje kanala od korova i otpadaka i održavanje protočnoski istih, da voda u njima bude čista;
7. Jednom godišnje proveriti da li su vertikale oluka zapušene;
8. Postaviti mreže na ventilacione otvore septičkih jama i poboljšati zaptivanje šahtova i posuda za čuvanje kišnice;
9. Redovno kositi travu i javne površine.

Bolest zapadnog Nila prenose komarci. U najvećem broju slučajeva (procenjuje se oko 80%) nakon infekcije ne dolazi do ispoljavanja simptoma i znakova bolesti (tzv. inaparentne infekcije).

U oko 15% inficirianih osoba javlja se blaga, nespecifična bolest sa znacima koji podsećaju na grip i prolaze bez posledica nakon 5-7 dana.

Infekciju uvek prati povišena telesna temperatura i znaci opšte infekcije (malaksalost, slabost, bolovi u zglobovima i mišićima). Često se javlja i ospa na trupu i ekstremitetima.

1-5% inficiranih osoba mogu da dobiju tešku formu infekcije sa simptomima i znacima zahvatanja centralnog nervnog sistema (encefalitis, meningitis ili akutne mlitave paralize kao kod dečje paralize). Teške forme se najčešće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba sa hroničnim poremećajima zdravlja koji dovode do slabljenja otpornosti.

Neurološki poremećaji nisu specifični. Mogu se manifestovati na različite načine i to:

– meningitis – sa glavoboljom, povraćanjem, pozitivnim meningealnim znacima.

– encefalitis – promena stanja svesti različitog stepena (konfuzija, dezorijentacija, pospanost, stupor, koma), fokalni znaci (pareze ili paralize pojedinih nerava, dvoslike, gubitak vida, slabljenje čula ukusa, pozitivni patološki refleksi…)

– različite kombinacije gore navedenih i drugih simptoma i znakova.

Kod prisustva neuroloških poremećaja praćenih infektivnim sindromom, ako ne postoji drugi jasan uzrok bolesti, a kod osobe koja daje podatak o boravku u području gde su registrovani slučajevi ili epidemije bolesti (endemska ili epidemijska područja), treba misliti i na ovu infekciju i sprovesti laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrđivanja (ili odbacivanja) dijagnoze.

Možda Vam se svidi i