Sremska Mitrovica – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ svake godine na nacionalnom nivou obeležava važne datume iz kalendara zdravlja među kojima je i Nacionalna nedelja dojenja.

Nedelja dojenja je kampanja koja se organizuje sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke. Ovo je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta.

U našoj zemlji ova manifestacija obeležava se od 1994. godine, a brojne predškolske ustanove i škole, deca i vaspitači, učenici i nastavnici dali su svoj doprinos sprovođenju Programa podrške dojenju i zaštite materinstva.

Poseban značaj u obeležavanju ovog datuma iz kalendara zdravlja ima učešće dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola sa teritorije Srbije na literarnom i likovnom konkursu na temu značaja dojenja.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Centar za promociju zdravlja uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije raspisuje konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova ne temu „Dojenje = Pobednički poen za život“.

Konkurs je deo kampanje Nacionalna nedelja dojenja i namenjen je deci iz predškolskih ustanova i učenicima
osnovnih škola u Srbiji. Predškolske ustanove treba da pošalju po tri najbolja likovna rada, a osnovne škole po tri najbolja likovna i literarna rada na adresu okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje sa naznakom „KONKURS – SVETSKA NEDELJA DOJENJA”. Radove slati najkasnije do petka, 26. septembra 2014.godine.

Najuspešniji radovi na temu „Dojenje = pobednički poen za život“ na okružnom nivou biće dostavljeni
Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”do 3. oktobra 2014. godine. Žiri sastavljen od likovnih pedagoda i stručnjaka iz oblasti zaštite zdravlja odabraće najbolje radove dece predškolskog uzrasta i učenika na republičkom nivou, a najbolji radovi će biti objavljeni na sajtu Instituta Batut.

Ovom kampanjom želimo da još jednom skrenemo pažnju zdravstvenoj i široj javnosti koliki je značaj dojenja
kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja i deteta i majke, ali i da naglasimo značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, porodiljama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje. Podrška dojenju znači podršku majkama koje doje i to od svih članova porodice, ali i prijatelja, lokalne i šire društvene zajednice.

Možda Vam se svidi i