Sremska Mitrovica – Od 26. aprila do 3. maja ove godine biće organizovana kajak – kanu i veslačka regata na rekama Lim, Drini i Savi, koja će se kretati od Setihova (Bosna i Hercegovina) do Sremske Mitrovice.

Regata ima međunarodni karakter koji okuplja iskusne veslače iz deset evropskih zemalja, organizuje se po 15. put u spomen na Vitomira Dizdarevića – Admirala Kuka, doajena kajakaštva sa ovih prostora. Do ove godine broj plovila bio je ograničen na 70. Međutim, zbog velikog interesovanja,ove godine će u regati ploviti 80 čamaca, a 110 učesnika je potvrdilo svoje učešće.

Učesnici veslaju niz 3 reke: Lim, Drinu i Savu, kroz 10 opština (Rudo, Višegrad, Bajina Bašta, Ljubovija, Zvornik, Mali Zvornik, Loznica, Šabac, Bogatić i Sremska Mitrovica) i povezuju 2 zemlje: Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Tokom regate biće organizovana dva Mini sajma lokalnih proizvoda i ponude u gradovima kroz koje prolazi regata, prvi u Višegradu u subotu 27. aprila 2014, a drugi u Sremskoj Mitrovici u subotu 3. maja 2014. na sajmovima će biti prezentovana lokalna ponuda hrane i pića, kvalitetni proizvodi regiona kao što su med i sir, tradicionalna jela, kao i inovativni suveniri iz oba regiona. Ovi sajmovi pružiće priliku za predstavljanje domaćih proizvoda, kulture i tradicije,ne samo učesnicima regate, već i lokalnom stanovništvu. Oni takođe stvaraju i uslove za jačanje veza između proizvođača i ponuđača usluga.

Organizator ovog jedinstvenog događaja je Udruženje Srpski veslači TID-а (Tour Interantional
Danubien), dok podršku pruža Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj i Programa baziranog na razvoju teritorije.

Udruženje srpskih veslača TID je civilna nevladina i neprofitna organizacija građana osnovana 2000. godine sa ciljem da okupi ljude koji vole prirodu, sport, rekreaciju i veslanje i organizuje aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje i zaštitu životne sredine.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj je međuvladina organizacija sačinjena od vladinih institucija odgovornih za ruralni razvoj zemalja i teritorija Jugoistočne Evrope. Pristup baziran na razvoju teritorije koji pokriva 8 od 10 opština uključenih u regatu sprovodi Stalna radna grupa a finansira Evropska unija.

Program:

Okupljanje u subotu, 26. aprila do 19:00 časova na levoj obali u Setihovu (RS).

Dan – datum – start – cilj obala – km.

Nedelja, 27. april – do 09:00 start Setihovo (RS) – Višegrad (RS) leva – 20
Ponedeljak, 28. april – do 09:30 Višegrad (RS) – Stari Brod (RS) desna – 17
Utorak, 29. april – do 09:30 Stari Brod (RS) – Perućac (SRB) desna – 37
Sreda, 30. april – do 09:00 Perućac (SRB) – Lonjin (SRB) desna – 73
Četvrtak, 01. maj – do 10:00 Lonjin (SRB) – Mali Zvornik (SRB) desna – 29
Petak, 02. maj – do 10:00 Mali Zvornik (SRB) – Pavlovića Ćuprija desna – 60
Subota, 03. maj – do 10:00 Pavlovića Ćuprija – Bosut (SRB) leva – 30

Nedelja, 04. maj Bosut (SRB) povratak kući.

You may also like