Sremska Mitrovica – Danas je Svetski dan borbe protiv siromaštva, a prema procenama Ujedinjenih nacija u svetu ima više od 2,2 milijarde ljudi koji su siromašni ili su na pragu siromaštva.

17. oktobar Srbija je dočekala sa 24 odsto od ukupno sedam miliona građana koji žive u opasnosti od siromaštava.
U najtežem položaju su mnogočlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

Gradska organizacija Crvenog krst Sremska Mitrovica, obeležiće ovaj važan datum pod motom „Niko ne sme biti zaboravljen- promišljanje, odlučivanje i zajednička akcija protiv ekstremnog siromaštva“.

Kako je rekla Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica, ova organizacija kroz rad Narodne kuhinje daje direktan doprinos kako bi se smanjo broj gladnih.

„Trenutni broj korisnika Narodne kuhinje je 400 i hrana se svakodnevno deli na pet punktova u Sremskoj Mitrovici i jednom punktu u Laćarku“, rekla je Jovančević i dodala da se
obrok se sastoji od ½ litre kuvanog obroka i ½ kg hleba po korisniku.

Mesečno se podeli i 150 lanč paketa najugroženijim porodicama, koje žive u seoskim sredinama.

Rad Narodne kuhinje, finansira se iz sredstava koje lokalna samouprava opredeli iz budžeta Grada, a svake godine rad kuhinje potpomogne i Vlada Republike Srbije, donacijom osnovnih namirnica.

Povodom 17. oktobra –Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Crveni krst Sremska Mitrovica za sve korisnike Narodne kuhinje, uz pojačan obrok, podeliće i lanč pakete (ulje, pirinač i konzerviranu hranu), saopšteno je iz ove organizacije.

Možda Vam se svidi i