Sremska Mitrovica – Prema saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede uskoro kreće detaljna kontrola useva soje sa ciljem sprečavanja gajenja i prometa genetski modifikovane soje.

Kontrolu će obavljati fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, a ukoliko nadležna inspekcija utvrdi GMO soju, ima ovlašćenje da uništi kompletne useve, a protiv vlasnika pokrene kaznene mere u skladu sa Zakonom o GMO.

Gazdinstva vlasnika na čijim njivama je otkrivena GMO soja biće stavljena u pasivan status koji podrazumeva gubljenje svih vrsta podsticaja.

Pored inspekcije koja će vršiti proveru useva, kontrola će se vršiti i pri otkupu zrna soje, gde će znatnu odgovornost za kontrolu zrna imati skladištari i otkupljivači.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede apeluje na poljoprivrednike da kupuju isključivo deklarisano seme.

Prema rečima Vladimira Vlaovića sekretar za poljoprivredu u Sremskoj privrednoj komori, svake godine i u Sremu inspekcija kontroliše njive zasejane pod sojom i ne veliki, ali ipak određeni broj njiva pod GMO sojom se otkrije, a zatim se usevi unište. Prema njegovim rečima kontrola u Sremu neće još uvek početi, očekuje se tek nakon konačnog završetka setve soje i njenog klicanja na svim posejanim površinama.

Soja je ove godine na sremskim njivama posejana na površini od 19.860 ha.

You may also like