Sremska Mitrovica – Prosečna bruto zarada u Srbiji isplaćena u junu 2014. godine iznosi 61.992 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u maju 2014. godini, nominalno je veća za 1,7% i realno je veća za 1,6%.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u junu 2014. godine iznosi 44.883 dinara.

Većina kada vidi cifre koje se ovde pominju ne mogu, a da se ne zapitaju ko to ima tolike plate i gde je tu realni prosek? Da li znate kako Republički zavod za statistiku dolazi do tih podataka?

Metodologija koju zavod primenjuje određena Zakonom o zvaničnoj statistici.

RZS ne uzima podatke od svih preduzeća, jer bi bilo nemoguće prikupljati i obrađivati te podatke na mesečnom nivou, već obuhvati negde oko 65 posto zaposlenih, koji se biraju prema veličini pravnog lica i prema broju zaposlenih, od većih ka manjim.

RZS svakog meseca šalje svojim izveštajnim jedinicama, kojih ima 15 na teritoriji Srbije, obrazac RAD-1 kojim se prikupljaju podaci o broju zaposlenih, o broju zaposlenih koji su primili zaradu i o masi zarada, poreza i doprinosa isplaćenih u prethodnom mesecu.

Podaci se uzimaju od privrednih društava, preduzeća, ustanova, zadruga – pravnih lica, ali i od privatnih preduzetnika – fizičkih lica, čiji podaci se uzimaju od Poreske uprave, iz obrasca PP_OPJ o uplaćenom porezu.

Prosečne zarade izračunavaju se tako što se masa zarada isplaćenih u mesecu deli sa brojem svih zaposlenih, bez obzira na to da li su svi oni i primili zarade.

U decembru i aprilu, prosečne zarade su veće. U decembru jer se isplati i deo januarske plate zbog Nove godine i praznika, a aprilu zbog 1. maja, kada se isplati i deo majske zarade. Zbog toga, su prosečne plate u januaru i maju znatno niže.

Poznato je i da preduzetnici uglavnom daju minimalce, a javna je tajna da i preduzetnici i neka preduzeća deo plate isplaćuju u kešu. Takođe, poznato je da veliki broj radnika nije prijavljen Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Možda Vam se svidi i