Sremska Mitrovica – Radna grupa za izmene Zakona o radu, juče je postigla saglasnost oko većine tema, ali su i dalje ostale sporne minimalne zarade.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Radne grupe Zoran Mihajlović izjavio je da sindikati insistiraju na tome da minimalna zarada ne bude manja od prosečne potrošačke korpe, čime bi se obezbedila određena zaštita, ali se poslodavci ne slazu s tim.

Sindikati i poslodavci pokušavaju već duže vreme da usaglase stavove o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu – radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

Mihajlović je dodao i da se sindikati zalažu za prošireno dejstvo kolektivnih ugovora što, međutim, poslodavci neće.

Sindikati i poslodavci saglasili su se da rad na određeno vreme traje dve godine i da otpremnine ne mogu da se naplaćuju dva puta za isti radni staž.

Radnu grupi čine predstavnici Vlade, odnosno Ministarstava rada, finansija i privrede, Unije poslodavaca Srbije, dva reprezentativna sindikata – SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, i od početka maja i predstavnici Privredna komora Srbije.

Možda Vam se svidi i