Jesenja berba u punom jeku

Sremska Mitrovica- U Srbiji se do sredine novembra očekuje toplo i suvo vreme koje će usloviti nesmetano odvijanje poljoprivrednih radova.

Na Sremskim poljima u toku je berba kukuruza i šećerne repe, setva pšenice i strnine ali i duboko oranje i priprema zemljišta za prolećnu setvu.

Kako je za radio “Ozon” rekao Vladimir Vlaović, sekretar Sremske privredne komore, berba merkantilnog kukuruza i vađenje šećerne repe su završeni na oko 60% planiranih površina.

“Do sada je obran prinos merkantilnog kukuruza na oko 65000 ha a šećerne repe na oko 8500 ha”, rekao je Vlaović i dodao da je prinos obe poljoprivredne kulture veći nego prošle godine.
“Prinos kukuruza iznosi 8.5 tona po hektaru, što je za 35% više, dok prinos šećerne repe iznosi 60 tona po hektaru, što je za 7% više nego prošle godine”, rekao je Vlaović.

On je dodao da je jedini je problem što je digstija šećerne repe manja i kreće se u rasponu od 12 do 14 %”.

“Završetak svih radova očekuje se krajem novembra”, rekao je Vladimir Vlaović, koji je naglasio i da bi poljoprivrednici trebali što pre da počnu sa suzbijanjem sitnih glodara, kojih na sremskim poljima ima u velikom broju.

You May Also Like