Sremska Mitrovica – Šta jesti preko leta, koje namirnice zagrevaju naš organizam, a koje hlade? U letnjem periodu, kada su spoljašnje temperature izuzetno visoke ljudski organizam nema potrebu za velikim energetskim unosom, ali se povećava potreba za unosom tečnosti.

Dnevne potrebe kreću se od 6 do 8, pa i više čaša tečnosti u toku dana, pre svega vode, čaja i izotoničnih napitaka. Međutim nisu svi napici preporučljivi, oni koje bi trebalo izbegavati tokom leta jesu alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, jer ti napici će samo pojačati proces dehidratacije, s obzirom da stimulišu izlučivanje tečnosti iz organizma. Ujedno, mnoga od tih pića deluju kao stimulansi i zbog toga ometaju zdravi ritam sna.

Bez obzira što većina ljudi misli da hladna voda bolje rashlađuje organizam, to je potpuno netačno, organizam ćemo bolje rashladiti ako pijemo tečnost sobne temperature ili konzumiramo tople čajeve i napitke.

Što se tiče hrane naš organizam prirodno traži laganiju ishranu. Tako je preporučljivo unositi hranu koja je laka za varenje, bogata sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. So, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje se žedni i koju bi trebalo izbegavati. Potrebno je unositi dosta svežeg povrća (može i kuvano ili grilovano) i voća. Narandžasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji podstiču pigmentaciju i ujedno poseduju antioksidativno delovanje. Zato je tokom leta korisno uživati u kajsijama, breskvama, dinjama, lubenicama, šargarepi i ostalom raznobojnom voću i povrću

Od mlečnih proizvoda treba izbegavati jake sireve, kajmak, buter, a dobrodošli su jogurt, mladi sir, obrano mleko.

Što se tiče mesa, njegov unost treba smanjiti i bazirati ga na ribi i piletini.

Namirnice koje su preporučljive:

Slatko voće – jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
Slatko i gorko povrće – tikvice, špargla, paprike, mlad kukuruz, krastavci, klice

Žitarice – ječam, beli pirinač, proizvodi od integralne pšenice
Pasuljaste biljke – treba ih povremeno jesti zbog njihove vlažne prirode
Semenke bundeve, suncokreta

Domaći mlečni proizvodi – sveži sir, kravlje mleko, kozje mleko
Začini – sveži bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, nana, šafran
Ulja (umereno) – maslinovo, suncokretovo

Piće – voda, sveži voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
Ohlađeni mlečni napici i proceđene supe od povrća
Biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, nane

Namirnice koje je najbolje izbegavati:

Kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizle, višnje, zeleno grožđe, limun
Povrće – cveklu, šargarepu, paradajz, beli luk, masline, kelerabu, sirovi luk, ljute papričice
Žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, zob
Bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
Susamove semenke
Bosiljak, lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ruzmarin, žalfiju
Tvrdi sir, feta sir, kiselu pavlaku, jogurt (možete ga piti samo razređenog vodom 1:1)
Alkoholna pića, gazirana pića, kafu, čaj, kisele voćne sokove
Biljne čajeve od žalfije, đumbira i cimeta

Kada sredinom i krajem leta počnu pljuskovi i poveća se vlažnost vazduha, to je vreme kada se mogu poremetiti i vata i kapha doše. To će od nas tražiti da se pozabavimo i njima. Kako smiriti sve tri doše u isto vreme? Svojoj ishrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i pirinča, bogate čorbe od povrća. Kao zaslađivač umesto šećera, tamo gde to odgovara, koristite med.

Dakle, pripremite se za „letnju“ ishranu – napunite tanjire svežim sezonskim voćem i povrćem i pobrinite se da unosite dovoljno tečnosti!

Možda Vam se svidi i