Inspekcija svih prodajnih mesta

Sremska Mitrovica – Fitosanitarna inspekcija preduzeće sve mere kako se u prometu ne bi našli voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, izjavio je načelnik fitosanitarne inspekcije Nebojša Milosavljević.

Fitosanitarna inspekcija je dostavila potrebna obaveštenja i dala naloge pijacama, odnosno upravama zelenih i kvantaških pijaca, veletrgovinama i velikim trgovinskim lancima.

Građani ne treba da imaju bojazan ni od kupovine u maloprodajnim objektima, jer kako je rekao Milosavljević, te prodavnice se upravo snabdevaju na kvantaškim pijacama i preko veleprodajnih objekata.

On je podsetio da je inspekcija na terenu u ugroženim područjima gde je uspostavljen lanac obaveštavanja i informisanja preko lokalnih kriznih štabova, organa lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača.
Milosavljević je ponovio preporuku Instituta za javno zdravlje Batut da se ne koriste za ishranu poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa – zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredni proizvodi uskladišteni u ambarima, trapovima. Pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja, naveo je on.

Proteklih dana poljoprivredna inspekcija je učestvovala na nizu posebnih operativnih sastanaka kriznih štabova širom Srbije, a izvršeno je i par stotina kontrola.

You May Also Like