Sremska Mitrovica – Prema zvaničnim informacijama na području Sremske Mitrovice, u toku prva četiri meseca ove godine registrovana su ukupno 33 krivična dela krađa bicikla, od čega 23 krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti i 10 dela sitnih krađa koja se gone po privatnoj tužbi, međutim smatra se da je broj krađa mnogo veći, jer veliki broj građana ni ne prijavljuju krađe.

Da je moguće da dva puta u roku od samo mesec dana na istom mestu budu ukradena dva bicikla jednom vlasniku, ispričao nam je Marko, učenik srednje škole „Nikola Tesla“, koji je za manje od mesec dana ostao kako bez starog, tako i bez novog bicikla. „Otišao sam u školu biciklom, a vratio se peške, doduše nisam jedini, a nije mi ni prvi put. Prvo mi je ispred škole ukraden nov bicikli, čija je vrednost nešto iznad 200 eura, ali s obzirom da nisam imao ni fiskalni račun, niti bilo kakav drugi dokaz da je bicikli moj i nov, nisam ni prijavio slučaj policiji, jer istih slučajeva je već bilo u okolini moje škole i nijedan nije rešen. Drugi, ovaj put stari bicikli mi je ukraden nakon samo dvadesetak dana otkako sam ostao bez onog novog. Ni ovu krađu nisam prijavio, jer vrednost bicikla nije iznad 50 evra, pa su mi i sami roditelji sugerisali da nema svrhe prijavljivati krađu i nadati se pronalasku bicikla“.

Jedan naš sugrađanin imao je, prema svojim rečima, vrlo zanimljivu situaciju kada je svoj ukradeni bicikli ugledao parkiranog u centru Bogatića, par meseci nakon njegovog nestanka u Sremskoj Mitrovici.

Broj rešenih slučajeva krađa bicikala iznosi oko 24 odsto od ukupnog broja prijava, a problem koji se javlja i ukoliko se ukradeni bicikli pronađe jeste kako dokazati njegovo pravo vlasništvo?

Jedini siguran način dokazivanja vlasništva je posedovanje dokumentacije o kupovini bicikla, sa serijskim brojem, brojem štela i sl.

Prilikom podnošenja prijave neophodno je što detaljnije opisati predmet, odnosno bicikl, uz isticanje individualnih obeležja kojim bi se olakšala i omogućila identifikacija predmeta. U slučajevima gde ne postoji dokumentacija i dalje postoji problem nespornog dokazivanja vlasništva.

Najčešće krađe se vrše presecanjem lanaca i katanca, a ukoliko su privezani za neki slabiji predmet on obično bude polomljen, stopostotne zaštite od krađe za sada još uvek nema.

You may also like