Sremska Mitrovica – Pored najavaljnih pojačanih kontrola koje će sprovoditi sanitarna inspekcija u narednom periodu pojačane kontole će vršti i poreski inspektori.

Tokom čitave letnje sezone poreski inspektori će pojačano kontrolisati izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika.

Prema rečima koordinatora Sektora za kontrolu Poreske uprave Dragana Agatunović u poslednjih desetak dana pokazalo se da svaki treći kontrolisani poslodavac ne izdaje fiskalni račun.

Intenzivna provera započeta je 23. jula, i od tada su inspektori obavili 1.211 kontrola, a nepravilnosti su utvrđene u 30 odsto slučajeva. Na tom poslu trenutno je angažovano oko 1.000 inspektora, koji su non-stop na terenu.

Pažnja poreznika će biti usmerena na sve delatnosti trgovine i usluga, a tamo gde se utvrde nepravilnosti biće preduzete i odgovarajuće mere iz nadležnosti Poreske uprave, tačnije uslediće zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, kao i zabrana rada.

Građani mogu da prijave svaki slučaj kad ne dobiju fiskalni račun.

I dok će Poreska uprava preduzimati akcije protiv onih koji ne izdaju fiskalne račune, onima koji postupaju u skladu sa zakonom pokušaće da olakšaju poslovanje uvođenjem jednostavnijih procedura.
Govoreći o poslodavcima koji ne prijavljuju radnike, Agatunović navodi da se u rešavanje tog problema krenulo već uvođenjem objedinjene naplate poreza i doprinosa.

On ukazuje da i sami zaposleni imaju pravo da podnesu prijavu Poreskoj upravi, ako imaju saznanja da im poslodavac ne uplaćuje poreze i doprinose.

Cilj Ministarstva finansija i Poreske uprave je, kako kaže, da poslodavci prijave sve radnike čime bi izbegli visoke kazne za rad na crno.

Kazne koje se izriču u vezi neprijavljivanja radnika odnose se na meru privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana, dok novčana kazna može biti u visini 30 do 100 odsto dugovanog poreza.

Kazna za neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa takođe podrazumeva do 60 dana zabrane obavljanaj delatnosti, dok novčani iznos kazne za preduzeća ide od 100.000 do dva miliona dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara.

Možda Vam se svidi i