I ove godine polovne gume

Sremska Mitrovica – Lepo vreme, visoke temperature i relativno suvo vreme doprinele su činjenici da još uvek veliki broj vozača nije zamenio letnje zimskim gumama.

Kao i prošle godine, kupovina sve četiri nove gume vellikom broju vlasnika automobila predstavlja preveliki trošak, za koji bi trebali da se spremaju najmanje nekoliko meseci unapred, ali to redovno ne čine, ne zbog zaboravnosti ili sličnih, već isključivo ekonomskih razloga. Ponovo se čeka poslednji minut, kada će se vlasnici motorinh vozila uhvatiti za novčanike i u zavisnosti od toga da li su se odlučili za kupovinu polovnih guma koje se mogu kupiti za cenu do 50 eura za sve četiri gume ili novih čije se cene kreću od 3.500 do 6.500 hiljada dinara za gumu, nevoljno, ali ipak istrošiti.

Mnogi će se i ove godine odlučiti na kupovinu polovnih guma, čija prodaja je poslednjih godina sve popularnija, bez obzira što postoje oprečna mišljenja o njihovom kvalitetu. Dok jedni smatraju da su takve gume zadovoljavajućeg kvaliteta s obzirom da se najčešće nabavljaju iz zemalja koje zakonski propisuju veću dubinu šara, drugi koji sumnjaju u kvalitet polovne robe i imaju svoje računice po kojima im se svakako više isplati kupovina novih guma, koje će duže trajati. Vlasnici dva ili više vozila, mahom će i ove godine drugo vozile parkirati u garaže do proleća. Iz godine u godinu, imati auto u Srbiju u kojoj su cene goriva među najvišim u regionima, preko cena registracije, pa sve do cena opreme koje stalno rastu i koriguju se, predstvlja prvi luksuz.

Prema Novom Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji se primenjuje od maja 2012. godine ako na kolovozu nema snega i leda zimske gume nisu obavezne od 1. novemebra i vozači neće biti novčano kažnjavani ukoliko ih ne poseduju.

U delu Pravilnika koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu predviđeno je da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.Vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije u naselju.

Za nepoštovanje ovih propisa predviđene su novčane kazne a neposedovanje ispravnih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost. Kazna za neposedovanje zimskeopreme iznosi 3.000 dinara, a kazna za nekorišćenje opreme na propisan način iznosi 5.000 dinara.

You May Also Like