Sremska Mitrovica – U toku prethodne dve godine ostvarena je dobra saradnja Književne zajednice Sremska Mitrovica i Kazneno popravnog zavoda.

Zainteresovanost zatvorenika za kreativnim izražavanjem kroz pisanje, kao i potrebu za čitanjem članovi Književne zajednice Sremska Mitrovica su prepoznali i nizom aktivnosti pokušali da izađu u susret i pomognu zatvorenicima da se kroz promociju književnosti utiče kako na socijalizaciju zatvorenika, tako i na podsticanje njihovog kreativnog stvaralaštva.

“Pre dve godine, tačnije 2012. počela je saradnja Kazneno popravnog zavoda i Kniževne zajednice Sremska Mitrovica, prikupljanjem knjiga za biblioteku Kazneno popravnog doma. U toku te akcije prikupljeno je preko 300 knjiga koje su obogatile biblioteku, čiji se fond nekoliko godina unazad nije menjao. Iste godine organizovano je i prvo gostovanje članova Književne zajednice u Kazneno popravnom domu”, rekla je Mirjana Marković, predsednik književne zajednice Sremska Mitrovica.

Markovićeva je dodala da su pre toga zatvorenici mogli prisustvovati nekolicini kulturno – umetničkih dešavanja koja su bila organizovana u okviru te institucije, ali da je njihovo gostovanje ujedno i prvo gostovanje ljudi koji se bave književnošću.

Književna zajednica Sremska Mitrovica je obezbedila da dela onih koji koji se bave pisanjem,a trenutno se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne objave svoja dela u Godišnjaku Književne zajednice . Ove godine je Bogdan Titelac, dobitnik nagrade za književnost na nivou Republike Srbije, našao je svoje mesto među koricama ovog za Književnu zajednicu važnog izdanja.

“U Kazneno popravnom domu postoji i književna sekcija i dogovorili smo se da će se članovi Književne zajednice uključiti u rad njihove sekcijeu smislu da ćemo pružiti pomoć zatvorenicima da pišu, da objavljujusvoje knjige, pomoć pri recenziji i slično”, rekla je Marković.

Saradnja između Književne zajednice i Kazneno popravnog zavoda nastaviće se i naredne godine. Kada će se ponovo organizovati akcija prikupljanja knjiga za biblioteku Zavoda u koju će se uključiti plesni teatar “Gospođe” iz Beograda.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik