I do 50 odsto niže cene lekova

Sremska Mitrovica – U narednih mesec dana u svim apotekama mogu se očekivati niže cene medikamenta i do 50 odst, a sve zahvaljujući primeni novog Pravilnika o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu.

Načelnik Odeljenja za farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Janko Samardžić rekao je da će građani odmah osetiti boljitak, jer će se smanjiti i procentualno učešće koje su izdvajali za lekove sa A1 liste.

Najveće uštede primenom novog Pravilnika ostvariće RFZO, a predviđeno je da one na godišnjem nivou iznose pet do sedam milijardi dinara.

“Ukoliko se ostvare planirane uštede od naredne godine može se očekivati i ukidanju participacije za lekove sa A1 liste – procentualnog učešća pacijenata koje danas iznosi 10 do 90 odsto cene leka”, kaže Samardžić.

Samardžić objašnjava da će primenom Pravilnika biti formirane cene koje su ekvivalentne cenama u regionu i dodaje da u izveštaju Svetske banke stoji da su najpropisivaniji lekovi u Srbiji u proseku 15 odsto skuplji od lekova na tržištu Velike Britanije.

“To znači da su pojedini lekovi kod nas skuplji i do 30 odsto nego na tržištu zapadne Evrope. Ovim cene lekova dovodimo u realan nivo”, rekao je Samardžić.

Pacijentima će to automatski značiti izdvajanje manje novca za procentualno učešće.

Tako, na primer, za “atorvastatitin”, koji se koristi za lečenje masnoća u krvi, kod moždanog udara i infarkta srca, pacijenti participiraju 85 odsto cene leka i umesto sadašnjih 814,72 dinara ubuduće će doplaćivati 350 dinara.

Za antidepresiv “venlafaxin” pacijenti plaćaju 50 odsto cene leka, što u ovom momentu iznosi 371,88 dinara, dok će primenom novog Pravilnika pacijent doplaćivati 50 dinara.

Za lek koji koriste oboleli od Alchajmerove bolesti “donepezil” pacijenti partcipiraju sa 60 odsto i doplaćuju 1.592,09 dinara, dok će primenom novog Pravilnika pacijent doplaćivati 50 odsto manje novca.

You May Also Like