Sremska Mitrovica – Vlada Srbije odlučila je danas da maloprodajna cena najprodavanije vrste hleba „sava“ ne sme preći 46 dinara, što je za predstavnike mlinarske i pekarske industrije bilo očekivano jer će, kako kažu, to doprineti stabiliazaciji tržista.

Vladinom odlukom je praktično produženo važenje prethodne uredbe koja je stupila na snagu 1. februara i važi do danas, a to znači da neće biti poskupljenja najprodavanije vrste hleba – popularnog hleba „sava“.

Vladina odluka će, kako je saopšteno, važiti do 31. januara naredne godine i doneta je s ciljem da se spreče poremećaji na tržištu, obezbedi maksimalno snabdevanje svih potrošača i zaštite niže socijalne kategorije građana.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da se to udruženje dogovorilo sa vladom da se cena osnovne vrste hleba ne menja, jer će to doprineti stabilizaciji njegove cene na tržištu.

„S obzirom na postojeću cenu pšenice, ne očekujemo da će doći ni do povećanja cena ostalih pekarskih proizvoda“, kazao je Pralica.

On je dodao da će pojedini pekari možda nekim proizvodima povećati cenu, a nekim spustiti, u zavisnosti od toga kolika je za njima potražnja, ali da to neće bitno uticati na tržište.

Direktor Žitovojvodine iz Novog Sada Sima Matić kaže da je produžetak postojeće uredbe očekivan i da je ona više formalnog karaktera, nego što može da utiče na tržište, jer je ponuda brašna veća od potražnje.

Možda Vam se svidi i