Srbija – Iako će od 1. januara akcize na dizel biti veće za četiri, a za plin pet dinara, naftaši zbog toga najverovatnije neće povećavati cenu.

Akcize na gasna ulja, odnosno evrodizel, koje bi od Nove godine trebalo da budu veće za četiri, a na tečni naftni gas pet dinara po kilogramu, najverovatnije neće izazvati poskupljenja na pumpama, jer se naftne kompanije spremaju da to pokriju iz sopstvene zarade, piše „Politika”.

gorivo1

To znači da gorivo od Nove godine ne bi trebalo da poskupi za ova dva iznosa novih državnih zahvatanja, ali samo pod uslovom da drugi troškovi – kurs evra, dinara i dolara, kao i cena sirove nafte narednih dana ne počne da raste.

Procene su da je pred nama kratak period smirivanja cene sirove nafte, nakon čega pojedini eksperti najavljuju skokovit rast, možda čak i do nivoa na kome se nalazila polovinom ove godine 115 dolara za barel (169 litara). Ovo se obrazlaže nerealno niskim cenama sirove nafte koje već sada izazivaju pad ponude, što je po pravilu generator rasta cena.

Državna zahvatanja, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, u ceni benzina od 131,9 dinara sada iznose 56,55 odsto, a u evrodizelu u ceni od 142,40 dinara s 50,8 procenata.
Za razliku od Srbije u većini zamalja Evropske unije država je propisala minimalni iznos akcize ispod koje one ne mogu da budu. U tim zemljama, međutim, postoje i akciza na koks i električnu energiju. O njihovom uvođenju i kod nas pričalo se tokom ove jeseni, ali se od te ideje odustalo na kraju.

Kada se posmatraju zemlje EU – Bugarska, Mađarska, Hrvatska, akciza za dizel goriva je gotovo na propisanom minimumu od oko 330 evra na 1.000 litara, koliko je i u Srbiji. Kod akciza na benzin situacija je nešto drugačija i tu niže akcize od naše zemlje imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Crna Gora.

Učešće akciza u ceni goriva u Srbiji nije ni najveće ni najmanje u odnosu na zemlje EU i čine više od 50 odsto od cene goriva. S tim što u državna zahvatanja osim akciza ulazi i PDV, kao i naknada za obavezne rezerve od 3,11 dinara.
Benzin jeftiniji za 18 dinara

NIS je osmi put od početka decembra snizio cene derivata na svojim benzinskim stanicama, tako da je cena motornog benzina (E BMB 95, E BMB 98) sada niža za čak 18 dinara po litru, dizel goriva (evrodizel, gasoil 0.1, ultra D, lož ulje evro EL) za 12 dinara, dok je auto-gas jeftiniji za 11,5 dinara po litru. U istom periodu, maloprodajna cena gasa u bocama za domaćinstvo je snižena za 17 dinara po kilogramu.

„Lukoil Srbija AD”, juče je po deseti put od početka decembra ove godine snizila cene motornih goriva u svojoj maloprodajnoj mreži.

Evropremijum za 14,50dinara, tako da mu je cena 130,90dinara za litar. Evrodizel za 10,50 dinara – 142,40. Brendiranibenzin ekto plus za 13,50 dinara – 134,90dinara. Brendirani ekto dizel za 10,50dinara – 145,40dinara. TNG za 8,50 dinara – 79,90 dinara.

Možda Vam se svidi i