Gas poskupeo za 3,3 odsto

Sremska Mitrovica- Gas za domaćinstva od danas će poskupeti 3,3 odsto.
Nova cena gasa za sva domaćinstva iznosiće 49 dinara po metru kubnom (bez PDV-a), saopštila je ranije Agencija za energetiku.

Gas za ostale kupce poskupeo je 1. novembra u proseku za 3,6 odsto i nova prosečena cena gasa za sve kupce je 45 dinara po metru kubnom.

Do promene cena tog energenta došlo je zbog rasta kursa dolara kojim se plaća uvozni gas, obrazložila je Agencija, precizirajući da se regulisana cena gasa menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara.

Cena po kojoj se gas uvozi, menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala.

Nadzorni odbor Javnog preduzeća za distribuciju prirodnog gasa “Srem-gas“, na sednici održanoj 7. oktobra, doneo je Odluku o promeni cene prirodnog gasa za javno snabdevanje, koja je počela da se primenjuje od 1. novembra za kategoriju privreda, dok će se u kategoriji domaćinstva nova cena primenjivati od danas, 15. novembra.

You May Also Like