Sremska Mitrovica – U saradnji Kreativno afirmativne organizacije – Parnas iz Novog Sada, Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica i Ženske inicijative Jefimija, danas je u Sremskoj Mitrovici u prostorijama Fonda Atanasije Stojković održana projekcija nekoliko kratkih filmova u okviru filmskog karnevala – projekta „Filmovi koji menjaju perspektivu“.

Posetioci će tokom ovih projekcija imati prilike da vide nekoliko kratkih filmova o zanimljivim uspešnim ženama sa invaliditetom koje bez patetike govore o svom životu, životnim ulogama, uspesima, ali i izazovima.

Projekcije „Filmovi koji menjaju perspektivu“ jesu projekcije filmova iz arhive filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ koji se održava još od 2003. godine svakog septembra u Novom Sadu.

IMG_6113

Kao i Festival i ovaj Karavan ima za cilj da kroz film afirmiše potencijale osoba sa invaliditetom.

Zbog višestrukih identiteta, žene sa invaliditetom su višestruko marginalizovane. Uzrok mnogih problema sa kojima se suočavaju jesu predrasude i neosvešćenost okoline i to utiče na sve aspekte njihovog života.

Ovim projektom želi se doprineti osvešćivanju zajednice, kako građana tako i donosioca odluka u lokalnim institucijama i samih žena sa invaliditetom, porodica i žena sa invaliditetom o specifičnim načinima funkcionisanja i potrebom za dodatnom podrškom i prilagođavanje m društva ženama sa invaliditetom, ali i potencijalima i mogućnostima žena sa invaliditetom.

IMG_6120

You may also like