Edukativni seminar o celijakiji

Sremska Mitrovica – U četvrtak, 24. aprila u prostorijama Fonda „Atanasije Stojković“ u Sremskoj Mitrovici održan Edukativni seminar o važnost usklađivanja zakonske regulative, pravilno deklarisanje dijetetskih namirnica na sadržaj glutena i pravilno sprovođenje bezglutenske dijete.

Celijakija je sistemska, autoimuna, genetska, doživotna bolest, trajna netolerancija na gluten u žitaricama. Pretpostavlja se da je u Srbiji svaki stoti stanovnik oboleo od celijakije. Na žalost, samo deo obolelih je dijagnostikovan. Razlog tome je nesprovođenje skrining testova uže porodice, ali i veoma teško prepoznavanje simptoma celijakije zbog njenih kameleonskih karakteristika (poremećaj varenja, smetnje psihološke prirode, poremećaj rada štitne žlezde i jetre, zastoj u razvoju, dijabetes, osteoporoza, artritis, sterilitet, anemija, promene na koži i niz drugih različitih manifestacija).
Kada se postavi dijagnoza, to je tek 50% saznanja o problemu i uglavnom doktori obolele nakon toga upućuju na Udruženje koje predstavlja najpouzdanije mesto o informacijama vezanim za potpuno sigurne namirnice i pravilno sprovođenje bezglutenske dijete.

Pravilno deklarisanje dijetetskih namirnica je od velike važnosti za obolele od celijakije. S obzirom da se na tržištu pojavljuju nekontrolisani prehrambeni proizvodi koje proizvođači obeležavaju kao sigurne za obolele, neophodna je šira edukacija obolelih o sigurnim proverenim proizvodima, čiju kontrolu vrši Udruženje preko verifikovanih institucija. U protivnom je, ukoliko se neproverena hrana unosi u organizam, zdravlje obolelih toliko ugroženo da može dovesti do nesagledivih posledica.

Seminar je održan u saradnji Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Grada Sremska Mitrovica i podružnici Udruženja Srbije za celijakiju koju vodi Zorica Gašpar.

Gosti predavači su bile predsednica i zamenica Udruženja Srbije za celijakiju, Vesna Pavkov i Mirela Marković.

You May Also Like