Sremska Mitrovica – Od maja 2013. godine Dom zdravlja Sremska Mitrovica je uključen u skrining program karcinoma grlića materice.

Ova zdravstvena akcija je uspešno sprovedena u proteklom vremenskom periodu i interesovanje je na zadovoljavajućem nivou a od 1. januara 2014. godine su uvedena dva ova skrininga: skrining karcinoma dojke i skrining karcinoma debelog creva, u koje su uključeni Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Dom zdravlja Sremska Mitrovica i Opšta bolnica Sremska Mitrovica.

Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotrkivene bolesti.

Rano otkrivanje za sada nije moguće kod svih vrsta kacinoma, ali je moguće kod nekih od najčešćih vrsta, kod raka dojke, grlića materice i debelog creva.

Skrining karcinoma dojke sprovodi se organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena uzrasta od 50 do 69 godina.

Skrining raka grlića materice podrazumeva testiranje Papanikolau testom (citološki bris materice) žena uzrasta od 25 do 64 godine.

Za skrining raka debelog creva radi se test na prisustvo krvi u stolici koje se ne vidi golim okom (imunohemijski FOB test) i kolonoskopija ukoliko ja ovaj test pozitivan, kod muškaraca i žena uzrasta od 50 do 74 godine.

Mitrovčanke mogu očekivati poziv lekara na skrining raka grlića materice kao i na mamografski pregled a lekari opšte medicine će prilikom pregleda upućivati pacijente na FOB test, ukoliko to bude potrebno, rekla je za radio Ozon Nada Petković Zec, doktor Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, koja je ovom prilikom dodala i da je od početka 2014. godine skrining karcinoma grlića materice uveden i u Dom zdravlja u Inđiji.

You may also like