Dozvoljen povratak radno sposobnom stanovništvu Jamene

Sremska Mitrovica – Krizni štab Republičkog štaba za vanredne situacije doneo je danas odluku da se dozvoli povratak radno sposobnom stanovništvu u selo Jamena u šidskoj opštini.

Selo Jamena je potopljeno pre sedam dana. Član Štaba Nebojša Malenković rekao je da je jutros u Jamenu autobusima i organizovano došlo stotinak žitelja tog sela koji će tokom dana čistiti kuće, hraniti preživelu stoku i izbacivati pokvarene prehrambene namirnice.

Meštanima Jamene, radno sposobnim muškarcima, kojima voda nije ušla u kuće biće dozvoljeno da u njima prenoće, dok oni kojima je voda ušla u kuće, takvu dozvolu će dobiti tek nakon što inspekcija i službe obave dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Po rečima Malenkovića, štab je doneo odluku i da se u naseljenim mestima Morović i Višnjićevo, u kojima je zbog opasnosti od poplave sprovedena preventivna evakuacija, omogući povratak radno sposobnim ženama koje su zaposlene u javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima i trgovinama, čime će lagano početi da se normalizuje život u ta dva sela.

Institut za javno zdravlje Vojvodine na osnovu uzoraka vode uzetih iz Morovića i Višnjićeva utvrdio da ta voda nije za upotrebu, a u toku je uzorkovanje vode i u selu Jamena.

“Pokrajinski štab za vanredne situacije je još ranije obezbedio dovoljne količine vode za piće, a u ugroženim selima pored flaširane vode meštanima su na raspolaganju i cisterne”, rekao je Malenković, naglasivši da je od danas pomoć štabu u snabdevanju vodom ugroženog područja u Sremu stigla i od ministarstva zdravlja Crne Gore koje je na teren uputilo četiri cisterne.

You May Also Like