Sremska Mitrovica – Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti, saveti su koje treba poštovati kako bi sa što manje muke, nelagodnosti i zdravstvenih problema prebrodili ove vrele letnje dane.

Preporučeno je da uz sebe uvek nosite bocu sa vodom, da uzimate vitamine i kontrolišete arterijski krvni pritisak.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10:00 do 17:00 časova, uzimanje voća i povrća i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u klimatizovanim prostorijama, hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne odeće i šetnje ujutro i uveče.

Zbog vrućine potrebno je isključiti šporet i druga grejna tela, a u stanovima na višim spratovima i u potkrovlju staviti roletne i napraviti promaju u stanu.

Hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama. Osobe sa hipertenzijom, koje po uputstvu lekara uzimaju ujutro terapiju, trebalo bi da obrate pažnju, jer u toku dana može doći do prirodnog pada arterijskog krvnog pritiska, pa postoji mogućnost smanjenja terapijske doze.

Danas se prema prognozi meteorologa, očekuje da maksimalna temperatura u Sremskoj Mitrovici dostigne 34 stepena.

Možda Vam se svidi i