„Dobrobit za sve“ – dobro za stočare

Sremska Mitrovica – Danas je u zgradi lokalne samouprave održana konferencija za medije povodom otvaranja Resurs centra za dobrobit životinja i uspešno realizovanog projekta „Dobrobit za sve“ prilikom koje je zamenik gradonačelnika grada Sremska Mitrovica, Tomislav Janković potpisao sporazum sa organizacijom ORCA o unapređivanju stočarske proizvodnje kroz uvođenje ORCA visokih standarda dobrobiti životinja.

“Gradska uprava želi da da doprinos u organizaciji projekta koji ORCA sprovodi na teritoriji Republike Srbije, da bude jedna dobra spona između organizacije ORCA i stočara, jer ovde se radi o dobrobiti životinja i ukazivanju mogućnosti da naši poljoprivredni proizvođači, konkretno stočari na jedan poseban način plasiraju svoje poljoprivredne proizvode i da budu konkurentni kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Evropsko tržište je zahtevnije i svi proizvodi sa njihovom oznakom su konkurentniji, skuplji, ali postoje kupci koji upravo takve proizvode i traže, gde se na poseban način tretiraju životinje, to je i sama suština ovog sporazuma i projekta”, rekao je Janković.

U proteklih šesnaest meseci, ORCA je u saradnji sa partnerskim lokalnim samoupravama i uz podršklu Ministarstva poljoprivrede, sprovela niz istraživanja u cilju procene ekonomske isplativosti uvođenja standarda dobrobiti životinja na farme u Srbiji. Takođe, realizovane su i obuke farmera, stručne poljoprivredne službe i veterinarska inspekcijam kako bi se podigli kapaciteti za primenu ORCA standarda. Pored toga, rezultati ekonomskih i drugih analiza razmatrani su sa državom, otkupljivačima, prerađivačima proizvoda životinjskog porekla – ključnim akterima tržišnog lanca koji mogu značajno doprineti da standardi dobrobiti životinja zažive.

jankovic

Kroz ovaj projekta ORCA je osnovala Resurs centar za dobrobit životinja i opremila pet kancelarija u lokalnim samouprava od koji je jedna u Sremskoj Mitrovici, gde su su obezbeđeni sto, dve stolice, skener, fax, štampač i laptop, kako bi se stekli uslovi za dobru komunikaciju između ove uprave i Resurs centra.

Sam cilj Resurs centra je da obezbedi informacije, savetodavnu podršku i obuke poljoprivrednim proizvođačima i drugim zainteresovanim stranama, uključenim u poljoprivrednu proizvodnju. Istovremeno, Resurs centar je i mehanizam za istraživanje i monitoring stanja u ovoj oblasti i umrežavanje svih zainteresovanih strana.

potp

 

ORCA resurs centar predstavlja početak organizovanog, strateškog razvoja stočarske proizvodnje prema ORCA standardima dobrobiti farmskih životinja. Ogranci su u direktnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, a poseban web sajt posvećen bezbednosti hrane (www.bezbednosthrane.orca.rs), postaće baza relevantnih podataka, istraživanja, poziva za obuke, seminare i druge događaje od koristi za korisnike usluga.

orca

Otvaranje ORCA Resurs centra za dobrobit životinja realizuje se u okviru projekta “Dobrobit za sve” čiji je cilj jačanje lokalne stočarske proizvodnje u dunavskom regionu u Srbiji, kroz uvođenje ORCA standarda dobrobiti farmskih životinja u stočarsku praksu. Projekat se sprovodi uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, a u saradnji sa osam partnerskih lokalnih samouprava, pored Sremske Mitrovice tu su Bogatić, Mali Zvornik, Vršac, Veliko Gradište, Golubac, Zaječar i Knjaževac, Privrednom komorom Beograda i Agencijom za ruralni razvoj Zaječara. Projekat podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

You May Also Like