Smanjenje plata i penzija u rebalansu budžeta aktivno se razmatra i Vlada će najkasnije u ponedeljak 8. septembra izaći u javnost s konkretnim predlozima mera za uštede u budžetu i dati osnovne smernice rebalansa, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru najkasnije do 15. septembra, najavio je ministar finansija Dušan Vujović.
On je na radnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham) rekao da postoji bar 10 scenarija za uštede u budžetu i da se još nisu odlučili za najbolji. – Bez smanjenja plata i penzija moguće je uštedeti svega 100 miliona dolara godišnje u budžetu koji iznosi oko 13 milijardi dolara. Ali s platom od 440 evra i penzijom od 130 može da se živi samo bedno, od toga jedva hleb može da se kupi. Zato pokušavamo da smanjimo troškove budžeta s minimalnim uticajem na građane – rekao je ministar. On je ukazao da će se raditi i na prihodnoj strani budžeta, na suzbijanju sive ekonomije, efikasnosti javnog sektora, povećanju naplate poreza, kao i reformi poreske administracije.
Američkim privrednicima je bitna konsolidacije javnih finansija uz unapređenje predvidivosti poreskog i neporeskog opterećenja za privredu. – Naši članovi su naveli da njihova odluka o daljem investiranju u 75 odsto slučajeva zavisi od stabilnosti fiskalnog sistema i predvidivosti makroekonomskog okruženja – rekla je Stejsi Kenedi, predsednica Američke komore. Izvor: Kurir

Možda Vam se svidi i