Devet slučajeva trihineloze

Sremska Mitrovica – Od početka godine do danas, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, registrovao je devet slučajeva trihineloze sa teritorije opštine Sremska Mitrovica od koje su dve osobe bile hospitalizovane na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici ( oboleli su deo epidemije trihineloze koju je prijavio Institut za javno zdravlje Vojvodine a oboleli se registruju za sada u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu).

Zajedničko za sve obolele osobe je podatak o konzumaciji dimljenih konjskih kobasica koje su kupljene na teritoriji Sremske Mitrovice i Novog Sada.

Simptomi trihineloze su :mučnina, gađenje, gubitak apetita, nadutost , bolovi u trbuhu i mišićima, povišena telesna temperatura (i do 40°C) koja traje više dana, bolovi u očnim jabučicama, kao i bolovi pri žvakanju i gutanju, otok lica i očnih kapaka, praćen konjunktivitisom, osip na koži.

Sve osobe koje su u poslednjih 45 dana konzumirale dimljene konjske kobasice ili druge prerađevine od konjskog mesa a koje imaju navedene simptome treba da se jave svom izabranom lekaru.

O ovoj epidemiji su obaveštene Pokrajinska sanitarna i Republička veterinarska inspekcija koje su u obavezi da preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

You May Also Like