Sremska Mitrovica – U Skupštini grada Sremska Mitrovica danas je delegacija Ženske parlamentarne mreže i Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine održala radni sastanak sa lokalnim odbornicama, članicama i članovima Komisije za rodnu ravnopravnost u Skupštini grada Sremska Mitrovica.

Sastanku su prisustvovale, Mr Maja Sedlarević, zamenica koordinatorke Ženske parlamentarne mreže, Vesna Belić, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže
i Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova i članica Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV.

Na sastanku su razmotreni predlozi i ideje za buduću saradnju, zajedničko delovanje i učešće u programima koji promovišu rodnu ravnopravnost i njenu ulogu u konsolidaciji demokratije i održivog razvoja.

Sastanak je nastavak aktivnosti Ženske parlamentarne mreže i Odbora za ravnopravnost polova u pružanju podrške skupštinama opština u Vojvodini da formiraju i uspostave rad ženskih mreža i drugih radnih tela koja se bave pitanjima iz oblasti rodne ravnopravnosti.

U Gradskoj skupštini Sremske Mitrovice trenutno je među odbornicima 23 žene, što je trećina skupštinskog tela. 

Na sastanku je navedeno da jednu trećinu mitrovačkog parlamenta čine dame, ali i da takav položaj žena u lokalnom političkom životu nije karakterističan za sve vojvođanske opštine. Zamenica koordinatorke Ženske parlamentarne mreže Maja Sedlarević rekla je da žene nisu u istom položaju kao muškarci, ali da ih u Ženskoj parlamentarnoj mreži ohrabruju da zauzimaju funkcije.

Jedan od mehanizama za uspostavljanje ravnopravnosti polova među odbornicima jeste formiranje nadležnog tela u lokalnim samoupravama, što Zakon o ravnopravnosti polova i predviđa, a što je Sremska Mitrovica ispunila formirajući Komisiju za ravnopravnost polova.

Predsednica Odbora za ravnopravnost i članica Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV Stojanka Lekić kaže da je ideja da se u mestima gde ne postoje pomenuta tela formiraju, a gde su formirana da im se da podstrek. Na sastanku je izneto da su predstavnici lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici u prethodnom periodu pokazali volju da uspostave očekivanu ravnopravnost polova u političkoj sferi.

Predstavnici lokalne samouprave kažu da će nastaviti tim putem. Pored toga što jednu trećinu mitrovačkih odbornika čine dame, u pojedinim mitrovačkim preduzećima žene obavljaju funkciju direktora što potvrđuje da se u Mitrovici radi na očvršćavanju rodne ravnopravnosti.

You may also like