Sremska Mitrovica – Danas se obeležava se Dan Svetih 40 velikomučenika, poznat kao Mladenci. Taj praznik je kod Srba postao neka vrsta slave mladih bračnih parova.

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine.

Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom.

I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski – svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Mladenci uvek padaju uz post, i zato svaka gozba koja se danas sprema mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Mlade domaćice danas dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i domaćinsku spretnost.

Možda Vam se svidi i