Sremska Mitrovica- Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Luku. Sveti apostol i jevanđelista Luka zaštitnik je lekarske profesije, a slave ga mnoge srpske porodice.

Sveti Luka jedan je od najcenjenijih zaštitnika lekara i uživa izuzetan ugled u srpskom narodu. Njegove mošti su 1453. godine donete iz Rogusa u Smederevo, koje je tada postalo „mesto mnogih izlečenja i nova lekovita banja“.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku taj svetac se “opisuje” kao „pouzdani lekar duše i tela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica.

Poznato je da je lečio besplatno. Veruje se da njegove mošti imaju isceliteljsku moć. Tako je zabeleženo da stopalo Svetog Luke leči bolesti očiju.

Danas se nalazi u Manastiru Kosijerevo u Crnoj Gori, u selu Petrović, između Nikšića i Bileća. Izuzetno je dobro očuvano. Jasno se vidi koža koja ga pokriva, kao i tetive i krvni sudovi ispod nje.

Po svedočenju Crkve preko moštiju Svetog Luke dogodila su se mnoga čudesna isceljenja. Ruka Svetog Luke navodno se nalazi u Petničkoj crkvi, u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, blizu Valjeva, dok se čestica nalazi u Manastiru Rajinovac, u selu Begaljica pored Beograda.

Ostala je zabeležena njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”. Ono što je, pored izuzetne stručnosti, osobito odlikovalo rad Svetog Luke bila je ljubav ili sposobnost da nesebično i u potpunosti voli svakog čoveka, i onog nepoznatog, pa i neprijatelja.

Možda Vam se svidi i