Danas je Mitrovdan

Pravoslavna crkva i vernici slave Dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Praznik je posvećen komandantu Soluna iz 3. veka koji je stradao jer je štitio hrišćane.

Srpska pravoslavna crkva današnji dan slavi kao praznik posvećen antičkom komandantu Soluna Svetom Dimitriju koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Dan svetog Dimitrija je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Sveti Dimitrije

Danas u pravoslavnoj crkvi Sremska Mitrovica:

U 9.30 – SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U SABORNOM HRAMU SV. VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA U 11.00 SATI – SEČENjE SLAVSKOG KOLAČA U SABORNOM HRAMU SV. VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA
U 11.15 – FORMIRANjE LITIJE KOJA ĆE IĆI PUTANjOM SABORNI HRAM, TRG ĆIRE MILEKIĆA, ULICA SV. DIMITRIJA, TRG VOJOĐANSKIH BRIGADA (PLATO IZMEĐU OPŠTINE I BAZILIKE SV. VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA)
U 11.45 – ISPRED BAZILIKE SV. VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA MOLITVA ZA GRAD SREMSKU MITROVICU I NjENE GRAĐANE

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga starokalendarske pravoslavne crkve slave 8. novembra, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je, takođe, bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.

Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li život ovog svetitelja treba locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, rimski Sirmijum, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka, prenosi Verska informativna agencija.

Prema jednom tumačenju, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara. Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su se čuvale mošti Svetog Dimitrija. Grad je sačuvan, po predanju, od zemljotresa, bolesti, opsada. Sveti Sava Srpski, kako beleži Domentijan “dođe u solunski grad i pokloni se svetom velikom čudotvorcu Dimitriju i celiva njegovu časnu ruku”.

Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.

U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime.

Mnogobrojne su srpske porodice koje danas slave svoju krsnu slavu.

You May Also Like