Sremska Mitrovica – Danas sve hrišćanske crkve obeležavaju Veliku subotu, dan žalosti, posle Velkog petka – dana raspeća Isusa Hrista.

Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini, jer je to dan koji je Hristos proveo u Hadu.

Na taj poslednji dan Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Vernici celivaju plaštanicu koja je na Veliki petak svečano izneta pred pravoslavne oltare. Patrijarh srpski Irinej služiće na Veliku subotu liturgiju u Crkvi svetog Marka, dok će na sam dan Vaskrsa služiti jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi.

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija danas u 09:00 časova je održana Sveta Liturgija,a sutra, na dan Uskrsa održaće se Jutrenje u 07:00 časova. Sveta liturgija u 09:00 časova i Večernje u 18:00 časova.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Ove godine svi hrišćani Uskrs obeležavaju u nedelju, 20. aprila.

You may also like