Dan otvorenog suda za učenike srednjih škola

Sremska Mitrovica – Prekršajni sud u Sremskoj Mitrovici organizuje “Dan otvorenog suda za učenike srednjih škola” 06. novembra.

ws_header_image
Manifestacija se organizuje povodom obeležavanja evropskog dana civilnog prava, u saradnji sa JUESEJD-om (USAID) odnosno uz podršku JRGA – Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast.
Cilj organizovanja “Dana otvorenog suda za učenike srednjih škola” jeste upoznavanje mladih ljudi sa načinom funkcionisanja prekršajnih sudova, ulogom prekršajnih sudova i njihovih sudija u pravosudnom sistemu Republike Srbije, kao i postupkom koji se vodi pred ovim sudovima.

U cilju prezentacije prekršajne materije srednjoškolcima, biće izvedena simulacija suđenja povodom maloletničke tuče, u kojoj su svi učesnici postupka: sudija okrivljeni, branioci, svedoci i ostali učesnici, učenici pravnog smera Srednje ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice.

Srednjoškolcima će se pored predsednika Prekršajnog suda, obratiti predstavnik Projekta za za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, predstavnik advokature, predsednik Ogranka Advokatske komore Vojvodine za Sremsku Mitrovicu, predstavnik Saobraćajne policijske ispostave za Sremsku Mitrovicu koji će prezentovati teme iz oblasti bezbednosti saobraćaja bliske mladima,predstavnik strukovnog udruženja sudija prekršajnih sudova, kao i direktor Centra za socijalni rad koja će koja će objasniti njihovu ulogu i značaj u prekršajnom postupku prema maloletnim učiniocima prekršajnih dela. U okviru programa predviđen je i obilazak prostorija Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici, radi boljeg upoznavanja rada suda i načinom kretanja predmeta.
Manifestaciji će prisustvovati i gosti učenici škole “9. maj” kao predstavnici svih odeljenja sa profesorima i direktorom, predsednici drugih sudova, predstavnici Višeg i Osnovnog tužilaštva, predstavnici lokalne samouprave.

Dan otvorenog suda za učenike srednjih škola počinje u 11,00 sati na prvom spratu, sudnica broj 13, u zgradi Palate Pravde, ulica Svetog Dimitrija broj 39.

„DAN OTVORENOG SUDA ZA UČENIKE SREDNjIH ŠKOLA“06. novembar 2014. godine
Dnevni red
11:00 – 11:30 Uvodna reč
Zorica Marinković-Ilieski, predsednik Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici, Laurence T. Vetter, direktor USAID Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, Vladislava Svilokos, predsednik Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, Mirjana Nikolić, sekretar Udruženja sudija prekršajnih sudova
11:30 – 11:40 Jovo Roljić, predsednik ogranka Advokatske komore Vojvodine- Sremska Mitrovica
11:40 – 11:50 Snežana Stanisavljević, direktor Centra za socijalni rad “Sava” – “Uloga Centra za socijalni rad u prekršajnom postupku maloletničke delikvencije”
11:50 -12:10 Babić Tihomir, pomoćnik komandira saobraćajne policije SPI Sremska Mitrovica – Probna vozačka dozvola, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i upotreba kacige
12:10 – 12:25 Pitanja i odgovori
12:25 – 13:10 Simulacija suđenja u prekršajnom postupku – srednja ekonomska škola “9. maj” Sremska Mitrovica
13:15 – 13:45 Obilazak Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici

You May Also Like