Sremska Mitrovica – Da li ste paradajz turista? Počeli ste sa pripremama za letovanje, a osim odeće, obuće, peškira i ostalih potrepština da li ste spakovali neku hranu?

Kada se sve izračuna, sabere i oduzme, od cene smeštaja, prevoza, pa do cena namirnica, obrni – okreni, nekako najpovoljnije uvek izađe „paradajz turizam“, napuniš „ceger“, pa na more.

Ukoliko nemaju obezbeđenu hranu sa smeštajem, a ni dovoljno „dubok“ džep da bi se hranili svaki dan po restoranima, veliki broj srpskih turista se po staroj navici odlučuje da za letovanje spakuje bar neke namirnice kako bi uštedeo koji euro više na odmoru.

Prema rečima Tatjane koja se sprema sa porodicom na letovanje u Crnoj Gori, pre mora potroši oko 100 eura na namirnice koje ponese. Uglavnom su to konzerve pašteta, mesnih narezaka, suhomesnati proizvodi, kao i slatkiši za decu, a s obzirom da ima i dete od nepune dve godine, ovde kupi i dovoljnu količinu dečije kašice.

Pitanje koje se postavlje jeste da li je i šta dozvoljeno preneti preko granice što se tiče hrane i pića, kao i da li postoji mogućnost da na granici carinici zaplene hranu koju ponesete?

U Crnu Goru moguće je uneti razumne količine hrane, namenjene za lične potrebe putnika, koja čini deo putničkog prtljaga i namenjena je korišćenju tokom putovanja. Za tu hranu nije potrebna propisana međunarodna sanitarna potvrda. Dozvoljenom vrstom i količinom hrane, koja se koristi tokom putovanja, a koja se može uneti na teritoriju Crne Gore smatraju se proizvodi za ishranu dece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga,
sveže voće i povrće (osim krompira) ukupne težine do 5kg, sušeno voće, povrće, sušene gljive, sirova kafa, kakao u zrnu, čajevi ukupne težine do 1kg, alkoholna pića u originalnoj ambalaži, deklarisana, u ukupnoj težini do 1 litra, ostala pića u originalnoj ambalaži,deklarisana u ukupnoj količini do 5 litara
flaširana voda u originalnoj ambalaži deklarisana, u ukupnoj količini do 5 litara, kombinovana i ostala hrana koja je u originalnoj ambalaži, deklarisana, koja ne zahteva poseban režim čuvanja,osim ako se trenutno koristi u ukupnoj količini do 1 kg.

Što se tiče Grčke nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, a dozvoljeno je sa sobom poneti do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce.

U Hrvatsku takođe nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce , do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. U ličnom prtljagu mogu se uneti hleb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Ukoliko krećete na put, preporučeno je da se informišete o svim carinskim pravilima i zakonima zemlje u koju idete, kako bi izbegli probleme i neprijatne situacije.

Možda Vam se svidi i