„Dojenje – pobednički poen za život”

Sremska Mitrovica – Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama.

Ove godine, u našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, za datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja izabrana je 40. nedelja u godini, zato što trudnoća traje četrdeset nedelja.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u saradnji sa Domom zdravlja Sremska Mitrovica i polivalentnom patronažnom službom Doma zdravlja, pridružio se obeležavanju Svetske nedelje dojenja i danas je u Dispanzeru na Savi održano veoma poučno predavanje na temu dojenja.

Obeležavanju Svetske nedelje dojenja su, pored predstavnika Doma zdravlja Sremska Mitrovica, prisustvovale i mnogobrojne trudnice koje pohađaju  „Školu za roditeljstvo“ Doma zdravlja Sremska Mitrovica.
Predavači su bili Dejana Novaković i Bojana Canjar, pedijatri.

dojenje4

Ove godine po dvadeseti put Svetska nedelja dojenja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji obeležiće se od 29. septembra do 5. oktobra a Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i ove godine podržaće kampanju povodom Svetske nedelje dojenja, i različitim aktivnostima će se pridružiti njenom obeležavnju od 29. septembra do 5. oktobra.

Tema ovogodišnje kampanje izabrana je u skladu sa Milenijumskim ciljevima razvoja „Dojenje – pobednički poen za život” sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke. Kampanja je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta, a brojne predškolske ustanove i škole, deca i vaspitači, učenici i nastavnici daju svoj doprinos sprovođenju Programa podrške dojenju i zaštiti materinstva.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja za 2014. godinu su:
Informisanje o Milenijumskim ciljevima koji su usmereni na važnost dojenja za novorođenčad i odojčad i pravilnu ishranu male dece, prikazivanje napretka koji je postignut do sada i ključnih nedostataka u poboljšanju stope dojenja, skretanje pažnje na važnost povećanja aktivnosti usmerenih na zaštitu, promociju i podršku dojenju kao ključne intervencije u okviru Milenijumskih ciljeva razvoja do 2015. godine, kao i podsticanje interesovanja među mladim ljudima oba pola da uvide značaj dojenja u savremenom svetu.

dojenje1

 

dojenje3

 

dojenje6

You May Also Like