Sremska Mitrovica – Vlada Srbije je usvojila je danas Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“ prema kojoj maloprodajna cena vekne hleba od ovog brašna ne sme preći 46 dinara.
Ova uredba stupa na snagu 1. februara i važiće do 31. jula.

Cilj uredbe je da se spreče poremećaji na tržištu i obezbedi normalno snabdevanje svih potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija.

Proizvođači hleba su obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od brašna „T -500“, najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje.

Trgovci su dužni da u strukturi dnevne nabavke imaju najmanje 40 odsto ove vrste hleba, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U Ministarstvu trgovine rečeno je da će cena hleba „sava“ od brašna T-500 težine 500 grama ostati nepromenjena i da o tome postoji saglasnost sa Unijom pekara Srbije.

Uredba, koja ističe krajem januara, na snazi je od avgusta prošle godine, kada je cena hleba smanjena za 2,5 dinara i ograničena na 46 dinara.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica potvrdio da će cena hleba ostati ista, bez obzira na poskupljenje pšenice i energenata.

„Očekujemo stabilnu cenu i stabilno snabdevanje tržišta“, rekao je Pralica.

Vlada se prilikom donošenja Uredbe rukovodila činjenicom da je nakon  žetve pšenice snižena cena brašna, a nije bilo značajnijih promena ostalih parametara koji učestvuju u strukturi cene hleba.

You may also like