Sremska Mitrovica – Članovi četiri sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkovaće danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.

Kako je najavljeno, zaposleni u zdravstvu će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.

U Sremskoj Mitrovici po rečima Zorana Petrovića , članovi sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u Sremskoj Mitrovici, kojih u mitrovačkoj bolnici ima 690, osim poštovanja minimalnog procesa rada, danas će  u periodu od 11.00 do 12.00 sati, održati skup – protest,  u bolničkom krugu i ovim gestom podržati današnji štrajk. Protestu u Sremskoj Mitrovici pridruženi su svi sindikati, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Sremske Mitrovice.  U ovim sindikatima su zaposleni u mitrovačkoj bolnici, Domu zdravlja i u Zavodu za javno dravlje.

 

ko-ce-da-nas-leci-1335791940-150928

„To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan“, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Dragan Cvetić.

Zakon o štrajku je takav da propisuje minimalni proces rada, što znači da će lekari dolaziti tog dana na posao, ostati puno radno vreme, ali će raditi smanjenim obimom.

Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika započeli su u utorak pregovore s Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru.

U zavisnosti od ishoda tih pregovora, zaposleni u zdravstvu će odlučiti da li će štrajkovati svake srede tokom novembra.

Zdravstveni radnici nezadovoljni su tretmanom koji imaju u Vladi Srbije, smatrajući da ih najviši organ vlasti ne prepoznaje kao delatnost od izuzetnog značaja za građane. Kako najavljuje Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, lekari i drugi radnici štrajkuju zbog najavljenog umanjenja zarada za 10 odsto, odugovlačenja sa nastavkom pregovora za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvo, kao i zbog „različitog tretmana zaposlenih u javnom sektoru i daljeg urušavanja materijalnog položaja zaposlenih“.

Možda Vam se svidi i