Sremska Mitrovica – Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je predviđeno da se građevinska dozvola dobija za 28 dana, biće usvojene oko 1. septembra, a njihova puna primena očekuje se sredinom 2015 godine.

Broj procedura za dobijanje građevinske dozvole biće smanjen sa 18 na 13, ukinuće se naknada za građevinsko zemljište, a investitori će davati novac samo za opremanje zemljišta.

„Lokacijske dozvole više neće biti upravni akt, a Ministarstvo građevinarstva i državne institucije biće dužni da pribavljaju dokumentaciju za investitore i sve će se raditi na jednom šalteru“, izjavila je Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Po njenim rečima, konverzija kao termin neće postojati, već pravo korišćenja zemljišta postaje pravo svojine koje će moći da se dobije sa ili bez naknade. Ako se plaća naknada, plaćaće se u odnosu na tržišnu cenu građevinskog zemljišta u 120 rata ili sa 50 odsto popusta ukoliko se plaća odjednom.

Izdavanje građevinske dozvole u Srbiji traje u proseku 269 dana, a njena cena je u proseku 3,5 puta viša nego u susednim zemljama.

Možda Vam se svidi i