Srbija – Studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu odlučno nastavljaju svoju pravednu borbu. Nakon prošle nedelje, kada su bili izloženi brojnim pritiscima Uprave – koja je slala privatno obezbeđenje, nesolidarne i neetične profesore, kao i fašističke provokatore u nameri da razbije blokadu, čiji su napadi odbijeni trezvenim i masovnim akcijima studenata – snaga protesta na Filozofskom fakultetu postaje sve ozbiljnija, piše u saopštenju sekretarijata Studentskog fronta.

unnamed

Na studentskom zboru 4. novembra, na kome je prisustvovalo oko 300 studenata, jednoglasno je odlučen nastavak blokade, nakon što je ocenjeno da je neprincipijelan način na koji Dekanat svakoga dana menja sopstvene odluke, a njihov „predlog“ o rešavanju problema plaćanja prenosa bodova preko 60 espb okarakterisan kao neozbiljan.

unnamed (1)

Studentski front naglašava da Ministarstvo prosvete i ministar Verbić snose mnogo veću odgovornost za trenutnu situaciju na Filozofskom fakultetu nego uprava Filozofskog fakulteta i pijani dekan Miloš Arsenijević. Poznatom metodom „prebacivanja vrućeg krompira“ u ruke fakulteta, Ministarstvo koristi ovakve situacije da dodatno diskredituje i osiromaši naš obrazovni sistem, prebacujući primat i finansije na privatne fakultete.

Studentski front u svom saopštenju, navodi da osuđuje sramotno ponašanje ne tako malog broja profesora koji su otvoreno protiv svojih studenata i pokušavaju da opstruišu njihovu borbu, a da onaj ostatak profesora koji „prećutno podržava“ protest zapita – ima li u njima i malo hrabrosti, osećaja odgovornosti?
„Zar ne smatraju da je njihova obaveza da javno podrže i solidarišu se sa svojim kolegama? Zar nije licemerno da prekoravaju studente kako ne treba da protestuju samo za školarine i rokove, već treba da „više uče“ i da traže „kvalitetnije obrazovanje“, za čije katastrofalno stanje su sami odgovorni, ne maknuvši prstom pri uvođenju „Bolonjske deklaracije“, pa i podržavajući tu anti-obrazovnu, anti-društvenu, pljačkašku „deklaraciju“. Da li mi treba da ih podsećamo da je njihova plata veća od primanja cele porodice koja izdržava studenta? Da li mi treba da im objašnjavamo da ako iskreno žele posvećenije studente, onda treba da podrže borbu koja ima za cilj posvećivanje studijama, a ne posvećivanje nalaženju novca za plaćanje studija!? Da li zaista treba sve to da objašnjavamo, njima, koji su studirali besplatno, u atmosferi solidarnosti profesora i studenata?“, piše u saopštenju sekretarijata Studentskog fronta.

Možda Vam se svidi i