Sremska Mitrovica – Uprkos tome što na putevima još nema snega i leda, iz Javnog preduzeća “Putevi Srbije” savetuju svim vozačima da bez adekvatne zimske opreme i lanaca ne kreću na put.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledicepa pa je neophodno prilagoditi brzinu kretanja uslovima.

Česta je pojava i magle, koja ograničava vidljivost na putevima pa se apeluje na vozače da tokom vožnje budu maksimalno oprezni.

Ako na kolovozu nema snega i leda zimske gume nisu obavezne od 01. novemebra i vozači neće biti novčano kažnjavani. U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Za nepoštovanje ovih propisa predviđene su novčane kazne a neposedovanje ispravnih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost. Sa druge strane, ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

guma

U periodu od 01. novembra do 01. aprla, vozači su dužni da van naseljenog mesta imaju lance ili druge uređaje za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema informacijama Uprave granične policije zadržavanja pri ulasku i izlasku iz Srbije su do 30 minuta na svim graničnim prelazima.

Možda Vam se svidi i