Sremska Mitrovica – Poslodavci će ove godine zaposliti 70.000 radnika, a podeliće 74.000 otkaza. Za sledeću godinu planiraju da zaposle upola manje ljudi, odnosno samo 36.000, a za sada, ne planiraju masovna otpuštanja.
Ohrabruje jedino činjenica da, za sada, ne planiraju masovna otpuštanja, pa će u 2015. višak biti 18.000 zaposlenih. Do ovih podataka došla je Nacionalna služba za zapošljavanje, u „Anketi poslodavaca 2014“, koju je tokom aprila sprovela uz podršku Evropske unije.

U istraživanju je učestvovalo 5.687 poslodavaca, a direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Nadbantić je rekao da anketa ima za cilj da sažme i predstavi sve potrebe poslodavaca. On je istakao da bi analiza mogla da bude od velike koristi u izradi lokalnih akcionih planova, kao i za razvoj budućih projekata.

Istraživanje je pokazalo da će najviše šanse da dobiju posao imati magacioneri, komercijalni i trgovinski zastupnici, bankarski službenici, programeri aplikacija, šivači, trgovci u maloprodaji i službenici turističkih agencija.

Poslodavci su najavili da će zapošljavati i rukovaoce mašina i postrojenja, montere, vozače teških teretnih vozila i kamiona, uzgajivače svih vrsta stoke i poljoprivrednih kultura, kao i kurire, dostavljače, zavarivače i građevinske inženjere.

Na drugoj strani, otkazi prete novinarima, knjigovođama, zastupnicima osiguranja, obućarima, rudarima, vozačima trolejbusa i tramvaja, sportskim trenerima i instruktorima. Viškovi radne snage se očekuju i među auto-mehaničarima, poslovnim sekretarima, inženjerima telekomunikacija…

Anketom su obuhvaćeni poslodavci u 16 delatnosti, a izostavljeni su zdravstvo, prosveta, državni organi i nekoliko uslužnih delatnosti. Važno je istaći da je anketa obavljena u aprilu, pre poplava i pre nego što je premijer predstavio nove mere i podsticaje za zapošljavanje, rekao je savetnik direktora NSZ Zoran Matović i dodao da se mogu očekivati i pozitivniji rezultate, naročito u građevini.

 

Izvor: Novosti

Možda Vam se svidi i